Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 13 Haziran'da ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı ile ilgili milyonlarca insanı doğrudan, geri kalan herkesi dolaylı olarak ilgilendiren asgari ücret zammı ile ilgili bir iddia ortaya atıldı.

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, asgari ücret ile ilgili bugün köşesinde bir yazı yazdı. Güngör, İşveren kısmının yüzde 6 teşvik şartı koyduğunu iddia etti. Asgari ücretin 11 bin TL olması takdirde brüt maaşın 13.010 lira olduğunu ve bir asgari ücretli işçinin işverene maliyetinin 15.852 lira oluyor. Bu durumda da işverenler yüzde 6'lık devletten teşvik talep ediyor. Bu da 780 liraya denk geliyor. Bu durumu köşesinde yazarak yer veren Dilek Güngör işte şöyle yazdı...

Türkiye'nin en büyük halka arzı onaylandı! İşte halka arz değeri... Türkiye'nin en büyük halka arzı onaylandı! İşte halka arz değeri...

Dilek Güngör'ün yazısı şöyle:

"İşveren tarafı masaya yüzde 6 teşvik şartını koydu. Yani işveren maliyetinin azaltılması için asgari ücretin yüzde 6'sı oranında destek istiyorlar. Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konuyu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunacak.
Kabul görürse, masada konuşulan yüzde 30'luk zammın gerçekleşmesi olası görünüyor.
Öyle olursa ne olur?" diyerek,

"Eğer asgari ücret 11 bin TL olursa, brüt rakam 13 bin 10 TL'ye çıkıyor. (Vergi ve kesintiler eklendiğinde işverene maliyet 15 bin 852 TL'yi buluyor. Sigorta primlerini düzenli ödeyen işverenlere tanınan 5 puanlık prim avantajı dikkate alındığında işveren maliyeti 15 bin 205 TL'yi buluyor)
İşverenin işçi başına brüt asgari ücret rakamının yüzde 6'sı oranında istediği teşvik miktarı 780 TL'ye geliyor." diye yazdı.