23 Nisan Kutlamasında Çocuğu Tekmelemişti! Belediyedeki İşine Son Verildi 23 Nisan Kutlamasında Çocuğu Tekmelemişti! Belediyedeki İşine Son Verildi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantısında işveren temsilcisi TİSK, asgari ücretin belirlenmesi için devletin işverene yüzde 6 teşvik vermesi önerisini masaya getirdi. Bu teşvik sayesinde işverenlerin maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor. Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu öneriyi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunacak. Eğer kabul edilirse, asgari ücrete yüzde 30'luk bir zam ihtimali doğabilir.

Şu anda asgari ücret, aylık brüt 10 bin 8 lira olarak belirlenmiştir. Vergiler ve kesintiler düşüldüğünde ise net olarak 8 bin 506 lira 80 kuruş kalır. Bir işçi için asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 11 bin 759 liradır. Bu rakamın 10 bin 8 lirası brüt asgari ücreti oluştururken, 1.551 TL'si sosyal güvenlik primine ve 200 TL'si işveren işsizlik sigorta fonuna aittir.

İşverenler her bir işçi için 780 TL teşvik talep etmektedir. Eğer asgari ücret 11 bin TL olarak belirlenirse, brüt rakam 13 bin 10 TL'ye yükselecektir. (Vergi ve kesintiler eklendiğinde ise işveren maliyeti 15 bin 852 TL'ye ulaşacaktır. Sigorta primlerini düzenli ödeyen işverenlere tanınan 5 puanlık prim avantajı da dikkate alındığında, işveren maliyeti 15 bin 205 TL'ye ulaşacaktır.) İşverenlerin her bir işçi için yüzde 6 oranında talep ettiği teşvik miktarı ise 780 TL'yi buluyor.