Araba satışında ek motorlu taşıtlar vergisi (MTV) konusunda önemli bir değişiklik yapıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı, depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için getirilen ek MTV'nin tahsiline ilişkin esasları açıkladı. Bu yeni düzenlemeler, araba sahipleri için önemli etkileri beraberinde getiriyor.

Buna göre, ilgili yasanın yayım tarihinden itibaren sicile kayıtlı ve tescilli olan taşıtlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar ilk defa tescil edilecek olan taşıtlar, bir defaya mahsus olmak üzere 2023 yılı için tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV'ye tabi olacak. Ancak, ek MTV borcunu ödemeyen araç sahipleri araçlarını satamayacaklar.

Ayrıca, ek MTV'nin ödemeleri de belirli taksitlere bölündü. Ek MTV'nin birinci taksiti, ilgili kanunun yayımlandığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenecek. İkinci taksit ise 2023 yılının Kasım ayı sonuna kadar olmak üzere iki eşit taksitte ödenecek.

Ek MTV borcunu ödemeyen araç sahiplerinin araçlarına dair çeşitli işlemleri yapmaları da kısıtlanacak. Borcunu ödemeyen araç sahipleri, araçlarını trafikten çekme, hurdaya çıkarma ve yurt dışına çıkarma gibi işlemleri gerçekleştiremeyecekler.

Ayrıca, ek MTV borcunu ödemeyen araç sahiplerine aylık yüzde 1.6 faiz uygulanacak ve vergi borcunun tahsili için hesaplara haciz uygulanabilecektir.

Bakan Şimşek'ten Avrupa Birliği Hakkında Açıklama! "İlişkilerimizde Değişime Gidiyoruz" Bakan Şimşek'ten Avrupa Birliği Hakkında Açıklama! "İlişkilerimizde Değişime Gidiyoruz"

Ancak depremlerin yol açtığı ekonomik kayıplardan etkilenen bazı araç sahiplerine ise istisna tanınacak. Mücbir sebep hâli ilan edilen yerlerde, deprem tarihi itibarıyla tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya hasar gören binaların sahiplerine ait taşıtlar ve deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulacak.