Araç satışlarında hem ikinci el, hem de sıfır araçlarda "pes" dedirten pek çok dolandırıcılık vakası ile karşı karşıya kalınıyor. Çoğunlukla satıcıların farklı akılalmaz metodlarıyla alıcıları dolandırdıkları olaylara denk geliyoruz. Son zamanlarda ise satıcılardan ziyade, alıcıların satıcıya oyunlar oynayarak dolandırdıkları durumlarda çoğaldı. Otomobil alımında farklı farklı işlemler ile dolandırıcılar yeni bir yöntem daha geliştirdi. Normalde araçta olmayan bir arıza oluşturup fiyatı düşürten dolandırıcılar şaşkına çevirmeye devam ediyor. Bu defa araba satın almak isteyen kişiler, satıcı ile buluştuktan sonra satıcıyı meşgul edip aracın radyatör kapağını açıp yağ dolduruyorlar. Ardından "Senin aracın arızalı" diyerek, en az 80-100 bin TL fiyat düşürüp aracı değerinden daha ucuza satın almış oluyorlar.

FİYAT DÜŞÜREN CÜMLE: YAĞ VE SUYU BİRBİRİNE KARIŞTIRMIŞ

Akılalmaz dolandırıcılık olayı ise şu şekilde işliyor: Alıcı, arabasını satışa çıkaran kişi ile iletişim kuruyor. Belli bir fiyatta anlaşma sağlandıktan sonra çoğu zaman alıcılar aracı almak için şehir dışından arkadaşı ile geleceğini ve otelde konaylayacağını söylüyorlar. Ardından arabayı kontrol etmek istiyorlar. Yüz yüze gelen alıcı ve satıcılar otomobili gözle muayene etmek için kaputunu açıyor. Biri satıcıyı konuşmaya tutarken, diğer kişi ise otomobilin radyatör kapağını açıyor ve içine yağ koyarak, hiçbir şey olmamış gibi sohbetini sürdürüyor. Aracı sevdiklerini ve satın almak istediklerini söyleyen alıcılar ekspertize gidiyor. Muayene esnasında alıcılar "Sizin araç arızalı. Yağ ve suyu birbirine karıştırmış. Fiyatı düşürün" gibi cümleler kurarak değerini düşürmeye çalışıyorlar. Otomobilde böyle bir arızanın olduğunu yeni öğrenen satıcı ise şaşkına uğrayarak mecburen aracın fiyatına indirim uygulamak zorunda kalıyor

'ŞEYTANIN AKLINA GELMEYECEK YÖNTEMLER GELİŞTİRİYORLAR'

Emekli destek paketi detaylarında neler var? Emekli destek paketi detaylarında neler var?

Oto Eksperi Gürsel Kaplan açıklamasında, "Otomobil satışlarında dolandırıcılık yöntemlerine akıl sır ermiyor. İşimiz gereği birçok şeye şahit oluyoruz, duyuyoruz. Şeytanın aklına gelmeyecek yöntemler geliştiriyorlar" ifadelerini kullandı.

Dolandırıcıların bu yöntemde bilinçli bir şekilde yağ döktükleri için nasıl hareket edeceklerini bildiğini ve araca zarar vermediğini söyleyen Kaplan, şu cümleleri kurdu:

"Yağ döküldüğünü eksperler bile anlayamaz. Arabayı indirimli satın aldıktan sonra uzun yol yapılmaması önemli. Bunlar satış tamamlandıktan sonra aracı hiç hareket ettirmeden çekiciyle tamirciye götürüp yaptırıyorlar. Hemen motorun temizlenmesi, o yağdan arındırılması ve yeni antifiriz konulması yeterli oluyor, bunun da 500-600 TL civarında masrafı var. Ama araba gerçekten yağ ve suyu birbirine karıştırsaydı masrafı model ve işçiliğe göre 80-100 bin TL olacaktı." şeklinde yorum yaptı.

'SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNSUNLAR'

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü ise satıcıları avlayan bu yeni işlemle ilgili olarak vatadaşlara biz dizi uyarıda bulundu. Güllü, "Otomobilin yağ ile suyu karıştırdığı arızası iddiası ile indirim yapmak zorunda bırakıldığına dair satıcılar yazılı bir belge hazırlayabilirler. Burada elbette ekspertizlerin de dikkatli olmaları gerekiyor. Satıcılar araçlarını gösterirken, aracın yanından hiç ayrılmamalı. Bu tür olaylara şüpheyle yaklaşmakta fayda var. Böyle bir olay yaşayan vatandaşlar hemen savcılığa suç duyurunda bulunsunlar. Türk Ceza Kanunu'nun 159'uncu maddesine göre kendisine veya bir başkasına yarar sağlamak için hileli davranış gösterip, başkasının zararına neden olan kişi dolandırıcılık suçuyla yargılanır. 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 5.000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar" açıklamasını yaptı.