Ülkemizde kullanımı yasak olan ve yüklü cezalar uygulanan APP plakaların popüler e-ticaret adreslerinde satışı sürüyor.

Yasa dışı formüllerle faalieylerini yürüten merdiven altı işletmeler tarafından sahte olarak hiçbir evrak ve bilgiye tabi olmaksızın basılıp kargoyla evlere kadar ulaştırılan APP plakalar birçok araç üzerinde taşınıyor.


Ülkemizde terör, gasp, soygun gibi suç oluşturan durumlarda kullanmak amacıyla APP plakalara yöneliyorlar. İllegal olarak ödemesini yapan kişiye özel rakam ve harf grubu basılarak APP plakalar sağlanıyor. Bu oluşturulan APP plakalar nedeniyle mağduriyetler oluşuyor.

KAREKODLU UYGULAMA SİSTEMİ
APP plakaları engellemek için 2024 yılından itibaren sıfır ve plaka değişikliğine gidilen ikinci el araçlarda karekodlu plakaların yer alamya başlaması da fark yaratmadı.



KAREKODLU APP PLAKALARA DİKKAT! 
Karekodlu APP plakayı devletin yetkisi harici imal edenler 611 liradan çiftini satışa çıkarıyor. Ünlü bir e-ticaret sitesinde fatura keserek satış gerçekleştiren ve iş yeri adresi olarak bir bayrak direği üreticisini belirten Ankara merkezli firma ilan ayrıntısında "Ürünlerimizin hepsi garantilidir, Yeni sistem karekodlu beşiktaş app" şeklinde paylaştı.

SATICI: MUAYENEDEN GEÇER, SORUNLA KARŞILAŞILMAZ 
Satıcı kişi, plakanın muayeneden geçtiğini ifade ederken "Yasal mı" diye sorulduğunda ise bir sıkıntı oluşmayacağını ifade etti. Plaka sayı ve harf grubu ve sipariş numarasının Whatsapp üzerinden atılması halinde adrese göndeirleceğini da berlitmiştir.

'BASKI KALİTESİ İYİ, QR KODLU YENİ SİSTEM GELDİ' 
Satışlar sürdüğü için satın alan birisi yorum olarak "Baskı kalitesi çok iyi, QR kodlu yeni sistem olarak geldi, tavsiye ederim" yorumunda bulunmuş.

Ankara Black House Apart Otelin sahibi haddini aştı! verdiği cevaplar sosyal medyanın gündeminde Ankara Black House Apart Otelin sahibi haddini aştı! verdiği cevaplar sosyal medyanın gündeminde

BASIM VE MÜHÜR YETKİSİ ŞOFÖRLER ODASINDA 
Yasal plakaların basım yetkileri Şoförler Esnaf Odası'nda yer alıyor. Her ilçede olan Şoförler Esnaf Odaları'na ulaşarak yeni plakalar yasal düzenleme kapsamında basılıp mühürlenerek plakanın sahibine veriliyor. Odalarda, kişiye özel rakam ve harf belirtilerek plaka basımı mümkün değildir.


Devlet tarafından değerlendirilen ve noter tarafından tasdiklenen belgeyle birlikte başvuru yapılması halinde yeni basılmış plakalar kullanıcılara sağlanıyor. Bundan dolayı odaların dışında basım gerçekleştiren her yer sahte plaka basıp sahte mühür kullanarak plakaları yasa dışı şekilde satışa sunuyor.


TÜVTÜRK'TEN DE UYARI VAR: AĞIR KUSURDUR 
Araç muayene istasyonlarını işletimini yapan TÜVTÜRK, plaka yönetmeliğini açıkça ifade etti. TÜVTÜRK'teki açıklamada şu detayları vurguladı:

"Plaka Yönetmeliği HakkındaPlakaların Yönetmelikte Tariflendiği Koşullara Uygun Olarak Araca Monte Edilmiş Şekilde Kullanılması-Plaka üzerindeki harf ve rakamların okunmasını engelleyecek şekilde vida, yansıtıcı, boya vb. herhangi bir müdahalede bulunulmuş, onarım yapılmış plakalar,-Üzerinde bulunması zorunlu olan dalgalı çizgi şeklindeki hologram, TR ve Ayyıldız şeklindeki hologramın bulunmadığı plakalar,-Plakayı basmaya yetkili kurumun kullandığı karakter ve rakamların, karakter kalıpları dışına çıkarılarak harf ve rakamların kalın boyandığı plakalar,-Plaka basmaya yetkisi olmayan bir kurum/kişi tarafından yönetmelikte gösterilen şekil ve şartların dışında basılan plakalar,-Okunamayacak derecede yırtılmış, delik, hasar görmüş, karakterleri silinmiş olan plakalar,

Üzerine folyo yapıştırılan, şeffaf örtü konulan plakalar-Araçta okunamayacak şekilde bir yere monte edilen plakalar-Üzerinde yetkili kurum onay mühürü bulunmayan plakalar-Plaka üzerinde bulunan harf karakterlerinin yakın alanında, kenarında, üstünde, ortasında vida ve vida deliği olma durumu Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir." şeklinde paylaştı.