Son yıllarda önemli fiyat artışlarına sahne olan otomotiv sektörü, bir süredir devam eden düşüş trendinin ardından yeni bir döneme girdi. İşte 2024'e ilişkin otomotiv sektörü fiyatlarına dair önemli bilgiler ve öngörüler haber detayımızda...

Analistlerin değerlendirmelerine göre, otomotiv sektöründe fiyatlar geçtiğimiz aylarda reel bazda düşüş gösterdi. Ancak, bu dönemde sıfır kilometre ve ikinci el araç piyasalarında belirgin bir hareketlilik yaşandı.

 B Segment otomobiller, 2023'te en yüksek fiyat artışını yaşayan segment oldu. C sınıfı araçlar da %70 civarında bir artışla dikkat çekti. Diğer sınıflarda benzer eğilimler gözlendi; D Sınıfı araçlarda %60, E Sınıfı araçlarda ise %51 oranında bir artış kaydedildi.

İkinci el araç piyasasında özellikle 5 yaşa kadar olan araçların fiyatlarında artış gözlendi. Bu durum, alıcıların 5 yaş üstü araçlara yönlenmesine neden oldu. Model yılı 10 yaş ve üzeri araçlar ise en çok tercih edilen ve fiyatları en fazla artan araçlar haline geldi.

TBMM'de bu hafta neler görüşülecek? TBMM'de bu hafta neler görüşülecek?

2024'e Girerken Fiyat Artışları: 2024 yılına girilmesiyle birlikte, sıfır kilometre araçlarda yeni yıl maliyetleri ve döviz kuru etkisiyle bir miktar fiyat artışı yaşandı. Ancak, ikinci el piyasasında fiyatlar şu anda istikrarlı durumda.

Önümüzdeki aylarda, stok adedi azalan araçlar için benzer fiyat artışlarının yaşanması öngörülüyor. Ancak, ikinci el piyasasının sıfır kilometre araçlara göre daha cazip olduğu ve bu durumun bir süre daha devam edebileceği belirtiliyor.

2023 yılı Türkiye otomotiv sektöründe önemli değişimlere sahne oldu. Fiyatlardaki artışlar ve düşüşler, sektördeki dengelerin değiştiğini gösteriyor.

 2024'te sıfır ve ikinci el piyasalarında belirli hareketlenmelerin beklendiği ve fiyatların piyasadaki talep ve arz durumuna göre şekilleneceği öngörülüyor.