Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rolex saat ve ıstakoz tepkisi: Ayrıca uyarmam mı gerekiyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rolex saat ve ıstakoz tepkisi: Ayrıca uyarmam mı gerekiyor?

Otomotiv sektörünün yerli ve milli veri ve ikinci el fiyatlandırma şirketi Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, ikinci el araç pazarında yaşanan talep ve fiyat artışlarının önümüzdeki aylarda da devam edeceğini belirtti. Yalçın, tüketicilerin 800 bin lira ile 1.2 milyon lira arasındaki 1-1,5 yaşındaki ikinci el araçlara, konuttan daha fazla yatırım yapmaya başladığını ifade etti. İlk çeyrekte ikinci elde fiyatların yüzde 12-15 arttığını söyledi.

Yalçın'a göre, geçmişte yüksek fiyatlarla ikinci el araç satın alanlar, piyasanın düşmesiyle araçlarını satışa koyuyorlar ve bu da fiyatları yükseltiyor. Ancak ikinci el araç fiyatları fahiş biçimde artmıyor, ancak dengesini buldu diyebiliriz.

2023'ün mayıs ayından itibaren ikinci el otomobil fiyatlarının ve satışlarının düşüşe geçtiğini hatırlatan Yalçın, bu durumun aralık ayının sonlarına kadar devam ettiğini ve pazarın yüzde 30 daraldığını belirtti. Ancak 2024'ün ocak ayıyla birlikte ikinci el pazarının hareketlenmeye başladığını ve talepteki artışın satışlarda bir canlanmaya neden olduğunu ifade etti. Yıl başından bu yana fiyatlarda aylık yüzde 3-5'lik artışlar görüldüğünü dile getirdi.

Yalçın, bayram öncesi ve yaz mevsiminin yaklaşması gibi etkenlerle tüketicinin mobilite ihtiyacını artırdığını ve bu nedenle araç satın alımında bir hareketlilik yaşandığını belirtti. Sıfır otomobil pazarındaki hareketliliğin ikinci elde de benzer şekilde görüldüğünü vurguladı. Yalçın'a göre, sıfır kilometre araç alımı neredeyse sadece nakit paraya döndüğü için ikinci el araçlara olan talep arttı. Para politikaları, enflasyon ve faizlerin durumuna göre ikinci el araçlara olan talebin ikinci çeyrekte daha da artması bekleniyor.

Sıfır otomobil pazarının ikinci çeyrekte hafif bir tempo kaybı yaşasa da istikrarını sürdüreceğini belirten Yalçın, ancak ikinci el pazarının daha dinamik ve istikrarlı bir şekilde büyümeye devam edeceğini söyledi. Yalçın'a göre, önümüzdeki 3-4 senede ikinci el araç parkının daha gençleşmesi bekleniyor.