Bakan Tekin'den öğretmenlerin kıyafet düzenlemesine ilişkin açıklama
Bakan Tekin'den öğretmenlerin kıyafet düzenlemesine ilişkin açıklama
İçeriği Görüntüle

Milyonlarca öğrenci bu hafta sonu ara tatile girecek. Ancak uzmanlara göre tatil, ekran başında geçirilen saatlerle “dinlenme” olmaktan çıkıyor. Sosyal medya, beynin mola vermesini engelleyerek çocuklarda fiziksel ve zihinsel yorgunluğa yol açıyor.

Gerçek Dinlenme: Ekrandan Uzaklaşmak
2025-2026 eğitim öğretim yılının ilk ara tatili 10 Kasım’da başlıyor. 17 Kasım’a kadar sürecek tatil, öğrenciler için 9 günlük bir dinlenme fırsatı sunuyor. Fakat yapılan araştırmalar, tatil dönemlerinde çocukların ekran karşısında geçirdiği sürenin yüzde 40’a kadar arttığını gösteriyor. Uzmanlar “Gerçek tatil, ekrana değil hayata bakmakla olur” diyerek aileleri “dijital mola” vermeye çağırıyor.

Eğlence Değil, Stres Kaynağı
Eğitim Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, çocukların sosyal medyada başkalarının tatillerini izleyerek kendi tatillerini tükettiklerini belirtiyor. Aksoy, “Sosyal medya eğlence gibi görünse de aslında kıyaslama ve stres kaynağı. Tatil, kendini keşfetme zamanıdır” dedi.

Ailelere Dijital Sınır Tavsiyesi
Çocuk Gelişimi Uzmanı Gizem Alkan ise ailelerin çocuklara örnek olması gerektiğini vurguladı:

“Ebeveyn telefonla meşgulse, çocuktan ekranı bırakmasını beklemek gerçekçi değil.”

Uzmanlar, tatil döneminde ailelerin şu kuralları uygulamasını öneriyor:

  • Günlük ekran süresi 1 saati geçmemeli.

  • Ekransız zamanlarda ailece etkinlik yapılmalı.

  • Yemek masasında telefon kullanılmamalı.

  • Yatmadan 1 saat önce ekranlar tamamen kapatılmalı.

Zihnin Yenilenmesi İçin Doğa ve Sessizlik Şart
Psikiyatrlar, beynin kaslar gibi dinlenmeye ihtiyacı olduğunu belirterek, “Ekran, beyni pasifleştirmek yerine aşırı uyarıyor. Bu nedenle çocuklar tatilden yorgun dönüyor” uyarısında bulundu.

Uzmanlara göre, kitap okumak, doğa yürüyüşü yapmak, resim çizmek, müzik dinlemek ya da ailece oyun oynamak beynin en sağlıklı şekilde yenilenmesini sağlıyor.

“Gerçek Tatil, Gün Işığında Yaşanır”
Eğitimciler, ara tatilin sadece derslerden değil, dijital baskıdan da uzaklaşma dönemi olması gerektiğini vurguluyor.
“Bir kitap okumak, ailece kahvaltı yapmak ya da doğada yürüyüşe çıkmak bile çocuk için güçlü bir yenilenme sağlar. Tatilde dengeyi bulmak, dinlenmenin anahtarıdır” mesajını verdi.

Uzmanlar son olarak şu çağrıyı yaptı:

“Gerçek tatil, ekran ışığında değil, gün ışığında yaşanır. Çocuklar sanal dünyadan değil, hayatın içinden güç alsın.”