ABD Merkez Bankası (Fed) önceki gün beklentilere paralel olarak 75 baz puan faiz artırırken Fed Başkanı Jerome Powell’ın “bir noktada faiz artışlarını yavaşlatmanın uygun olacağını” söylemesi ve dün ABD ekonomisinin teknik resesyona girdiğinin ortaya çıkması, altın fiyatlarını yükseltti.

Geçen hafta 1690 dolar seviyelerine gerileyen spot ons altın fiyatı bugün 1768 doları gördü. Bu seviye, 6 Temmuz sonrası gün içi zirve olarak kayıtlara geçti.

Dolar/TL’nin de yükselmesiyle birlikte gram altın da 1019 seviyesini aştı.

Bloomberg, son üç haftanın zirvesini gören altın fiyatlarının mart ayından bu yanaki en yüksek haftalık kazanca yöneldiğini yazdı.

FED YAVAŞLAYACAK BEKLENTİSİ, DOLAR VE TAHVİL
ABD ekonomisinin 2022’nin ilk iki çeyreğinde küçülerek teknik resesyona girmesi, son dört toplantıda 225 baz puanlık faiz artışına giden Fed’in yüksek enflasyona rağmen faiz artışlarında frene basacağı beklentisini artırırken, altın fiyatlarını da yukarı itti.

İki hafta önce 109 seviyelerine kadar yükselen dolar endeksinin bugün 105 seviyelerine gerilemesi ve ABD Hazine tahvil faizlerindeki düşüş, sarı metale yaradı.

Kotak menkul kıymetler kıdemli analisti Madhavi Mehta, Fed’in enflasyonu kontrol altına alma hedefini defaatle vurguladığına ve enflasyonda belirgin düşüş işaretleri olmadan bu pozisyonunu değiştirmeyebileceğine işaret ederek “Evet, Fed faiz artışlarında yavaşlamaya gidecek ama bu yakın zamanda olmayabilir ve piyasanın altın için hevesi geçici olabilir” dedi.