Piyasalar Fed'in faiz kararını mercek altın almaya devam ediyor. Buna göre faizde bir değişikliğe gidilmeyeceği yönünde iddialer yerini koruyor. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell'ın paylaşacağı bilgiler piyasaları yakından ilgilendirecek ve önümüzdeki süreçteki fiyatlamaları derinden etkileyebilir.

Altın fiyatları, Fed kararına bağlı olarak ivmesini pozitif ya da negatif yönlü olarak sürdürüyor. Ons altın güne 2310 dolardan açılış sağladı. En düşük 2298 dolar, en yüksek de 2312 dolar seviyesinde ulaştı. Şu dakikalar ons altın 2302 dolardan işlem sağlanıyor. Gram altın güne 2402 liradan açılış yaptı. Gün içinde en düşük 2391 lira, en yüksek de 2408 lira seviyesine dayandı. Şu sıralar 2302 liradan tablosa yerini alıyor. Kapalıçarşı'da gram altın 2402 liradan alınırken 2420 liradan satışa sunuluyor.

Trump'tan Son Dakika 3. Dünya Savaşı Duyurusu: Seçimi Kazanamazsak... Trump'tan Son Dakika 3. Dünya Savaşı Duyurusu: Seçimi Kazanamazsak...

İSLAM MEMİŞ'İN ALTIN BEKLENTİSİ 
Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Kurban Bayramı öncesi piyasalara dair değerlendirmlerde bulunarak, kritik seviyeleri açıkladı.

'BU BORSAYI ETKİLEYEBİLİR'
Memiş, Youtube hesabındaki videolu paylaşımında, "Borsa İstanbul 10 bin 344 puanda. Yatay seyrini koruyor. 10 bin 400 puan kritik bir direnç seviyesi. Teknik olarak düzeltmeler daha bitmedi. Hem BRICS hem Putin açıklaması, dış politikada farklı gerilimlere neden olabilir.

Türkiye'nin Batı'yla finansman anlaşmalarını çok istemeyen bir açıklama yaptı. Bu borsayı belki etkileyebilir ama bayramdan sonra yeni rallileri bekleyeceğiz. Bayrama kadar olan süreçte destek seviyelerini takip edeceğim. Bant aralığım 10 bin altına sarkmalar, yukarıda ise 10 bin 400" ifadelerini kullandı.

'BEN DE YIL SONUNA KADAR FAİZ İNDİRİMİ BEKLİYORUM'

İslam Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dolar kuru normalleşmeye başladı. Borsa tarafında vergilendirme dedikodusu moralleri bozmuştu. Dolar kuru yukarı yönlü hareket etmişti. 32.20 - 32.25'te dinlenmek isteyebilir ama orta ve uzun vadede yabancı para birimlerinde yükseliş beklentim devam ediyor.

Avrupa Merkez Bankası 5 yıl aradan sonra faiz indirimi yaptı beklentiler doğrultusunda. Bu diğer gelişmiş ülkelerin indirim yapacağının sinyalini verdi. Şimdi gözlerimiz Fed'de. Fed ne yapacak bakalım. Ben de yıl sonuna kadar Fed'den 25 baz puanlık bir faiz indirimi bekliyorum. Euro/dolar paritesinde 1.0750 ve 1.0900 bandını izliyoruz. ABD tarım dışı istihdam verisi var. Önümüzdeki hafta destek seviyelerini takip edeceğiz." dedi.

'AŞAĞIDA DÜŞÜLERİ GÖREBİLİRİZ'

İslam Memiş, "Ons altın 2360 dolarda. 2375 dolara kadar yükseldi, sonra tekrar geriledi. 2380 direnci aşılamadı. Buradaki bant aralığı 2280 ve 2380 dolar bant aralığı. Sıra aşağıdaki destek seviyelerinde. Fed odaklı, ABD verileri odaklı dar bant aralığı devam ediyor. 2380 dolar direncini kıramadı, aşağıda düşüşleri görebiliriz" şeklinde konuştu.

'TEMMUZ'DA YENİ REKORLAR GÖRECEĞİZ'

Memiş, şöyle devam etti: "Gram altın TL 2448 - 2456 lirada. Ons altını takip etti bu hafta da gram altın. Ons nereye gram altın oraya. 2487 lira görüldü fiziki tarafta da. Aşağıda da 2380 lira seviyesi var gram altında. Kısa vadede zirve ise 2480 lira olacak. Bayrama kadar alım işlerinizi bitirin uyarım vardı. 2417'ye kadar geriledi Burada yüzde 50 alım yapan şanslı yatırımcılardı. Aynı uyarılarım geçerli. 9 gün bir yatırımcının açık pozisyon taşıması oldukça risk. Temmuzda yeni rekorlar göreceğiz. 3000 lira ve 3500 lirayı gram altında göreceğiz. Yıllık bazda öngörülerimizde hiçbir değişiklik yok. Günlük yorumlar yapıyoruz.

Ons gümüş 30.47 dolar. 29.50 dolara kadar geri çekilme beklediğimi ifade ettim. Yine mahcup olmadık. 29.50 dolara kadar gerileyen ons gümüş gördük. Bu fırsatları değerlendirin uyarılarım vardı. 32 dolar, 32 lira çok şükür oldu. Yılın ikinci yarısı için 37 dolar, 37 lirayı bekliyoruz. 30 dolar seviyesi ve altına sarkmalar bizim için ucuz demek oluyor bu. 30 ve 31 seviyesi de gram gümüş için ucuz."

Memiş, ABD'den gelen tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasının ardından ise şunları yazdı: Ons altında 2280 dolar bekleyenler hazır olsun. Altın ve gümüş. Ons ve gram tarafta son güzelliklerini yapıyor. İki haftadır belirttiğim gibi bayrama kadar işinizi görüp tatile öyle çıkın. Bu sessizliğin arkası tufan. İki haftadır beklediğimiz seviyeler. Ons gümüş 29,50 dolar (gerçekleşti, ikinci kez beklerim) Ons altın 2.280 dolar (az kaldı) Gramları takip edenler onsları takip etmeli.

'HERKESE HİTAP ETMEZ'

İslam Memiş katıldığı TV programında şu açıklamalarda bulundu: “Yatırım araçlarına baktığımız zaman burada borsa tarafı var, mevduat faizi tarafı var, fonlar var, altın ve gümüş gibi değerli metaller var, kripto para piyasası var Çeşitlilik çok. Ama bu çeşitlilik herkese hitap etmez. Dediğim gibi herkesin vadesi, beklentisi, yaş ortalaması, geliri ve gideri, finansal okur yazarlık burada devreye girmesi lazım ve her geçen gün finansal okur yazarlığımıza bizim çok dikkat etmemiz lazım.

'ÇEŞİTLENDİREN KESİNLİKLE ZARAR ETMEZ'

Örnek verelim; bir vatandaşımızın bugün 100 bin lira parası var. Dün geçti eline veya bu hafta geçti eline, 100 bin lira parası var. Şimdi düşünüyor; ‘mevduata mı koysam, döviz mi alsam, altın mı alsam…’ düşünüyor yani. Birinin çıkıp mesela ben diyebilirim ki; evet, altın gümüş fiyatlarında yükseliş bekliyorum, borsada da bekliyorum, dövizde de bekliyorum. Burada en sağlıklı yapılması gereken şey şu; 100 bin liram varsa ben bunları kesinlikle çeşitlilik yapmam lazım, bakın varlıklarını çeşitlendiren arkadaşlarımız kesinlikle zarar etmez.” iadelerini kullandı.