Piyasa tepkisi: altın ve dolar ne durumda?

ABD'nin en son açıklanan enflasyon verileri, yatırımcılarda ve ekonomistlerde çeşitli spekülasyonlara neden oldu. ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı Eylül ayı verilerine göre, tüketici fiyatları, aylık bazda %0,4 ve yıllık bazda %3,7 artış gösterdi. Beklentiler, aylık %0,3'lük bir artış yönündeydi, dolayısıyla yatırımcılar arasında bir hayli sürpriz oldu.

Verilerin açıklanmasının ardından dolar ve altın piyasası, hareketlenme gösterdi. Dolar/TL kuru, 27.74 liraya ulaşırken, ons altın fiyatı da 1893 dolar seviyesine yükseldi. Türkiye'de gram altın ise 1677 lira seviyesinden alıcı buldu.

Fed’in yaklaşımı ne olacak?

Ekonomistlerin genel beklentisi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını bir süre daha yüksek tutma eğiliminde olacağı yönünde. Ağustos ayındaki TÜFE raporu ve Eylül ayındaki enflasyon verileri, bu eğilimi destekler nitelikte. Fed'in yaklaşan 31 Ekim-1 Kasım tarihli toplantısında faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor, ancak piyasa analistleri ve yatırımcılar arasında bir artışın olup olmayacağına dair tartışmalar var.

Uzman isim İslam Memiş'ten dikkat çeken tahmin

TOKİ'den dar gelirlilere müjde: Uygun fiyatlı konut geliyor TOKİ'den dar gelirlilere müjde: Uygun fiyatlı konut geliyor

Son dönemlerde global piyasalarda yaşanan gelişmeler ve coğrafyamızdaki jeopolitik gerilimler, altın fiyatlarına olan ilgiyi arttırıyor. Gram altın fiyatında ise son haftalarda yaşanan düşüşler, yerini tekrar bir yükseliş trendine bıraktı.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altının gram fiyatının, küresel piyasaların etkisiyle ve özellikle 1600 TL seviyesinin üzerinde kalması durumunda, yıl sonuna kadar 1800 TL'ye kadar çıkabileceği tahmininde bulundu. Memiş, altın fiyatlarının bu seviyede tutunması durumunda 2000 TL'yi bile görebileceğini ifade etti.

Memiş'in tahminleri, ABD enflasyon verilerinin ardından dolar ve altın piyasalarında yaşanan bu hareketliliği ve gelecek aylarda bu eğilimin nasıl bir seyir izleyeceğini merak edenler için önemli bir referans niteliği taşıyor.