ABD’de enflasyon verisinin ardından altın piyasası elde ettiğinin çoğunu iade ederek hareketliliğini sürdüyor. ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu’nun paylaştığı güncel analizlere göre Ocak ayı tüketici fiyat endeksi yüzde 0,3 oranında yükseliş kazandı. Aralık ayında bu endeks yüzde 0,2 oranında artış kaydetmişti. Paylaşılan enflasyon verisi tahminlerin üzerinde oldu. Piyasalar ve genel olarak ekonomistler aylık enflasyonun yüzde 0,2 oranında olacağını değerlendiriyordu.

ABD’de enflasyon son 12 ayda yüzde 3,1 oranında yükselişe geçti. Bu artışın yıllık bazda yüzde 2,9 seviyesinde olacağı öngörülüyordu.

ABD ENFLASYONU SONRASI ALTIN AŞAĞI YÖNDE İLERLİYOR
Enflasyon analizinin ardından ilk yanıtı altın piyasası vererek aşağı yönde bir seyir izledi. Spot piyasada ons altın 1992 dolar seviyesine kadar geriye çekildi.

Ekonomistler ülkede çekirdek enflasyonun hızlı bir şekilde yükseldiğini ifade ederek, “Fed faizleri kesin olarak azaltacağına dair belirgin bir açıklama yapasıya kadar altın piyasası zorluk yaşamaya devam edecektir” şeklinde konuştular.

ALTIN VE DOLAR NE YÖDE
Şu an ki veriler incelendiğinde ons altın fiyatı yatay seviyelerden hareketini sürüdürüyor. Yurt içinde gram altın fiyatı 2.017 TL, çeyrek altın fiyatları 3.478 TL, Cumhuriyet altını fiyatı 14.137 TL’den ölçülüyor. Döviz tarafında ise serbest piyasada dolar/TL kuru 30,83 TL’ye kadar yükselerek rekor tazeledi. Euro TL ise şu sıralar 32,91 TL ldu.

“YIL İÇİNDE DÜZELTMELER OLSA DA...”
Piyasalarda hareketlilik devam ederken yatırımcının gözü ise uzmanlardan gelecek altın beklentisi ve yorumlarına araştırıyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın piyasasın hakkında konuştu.

MHP Lideri Bahçeli'den 'Kalkışma' Çıkışı: "Cüret Edenlerin Başı Ezilmeli" MHP Lideri Bahçeli'den 'Kalkışma' Çıkışı: "Cüret Edenlerin Başı Ezilmeli"

Yıldırımtürk şunları aktardı:

 “2200 dolar ilk beklentimiz daha sonra sene sonuna doğru en mütevazı tahminle 2.400 dolar olma olasılığı da yüksek gibi görünüyor. Burada Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi de bunu destekleyecek gibi görünüyor” ifadelerine yer vererek ons altın beklentisini belirtti.

“KOTA OLMASA ALTIN FİYATLARI DAHA DÜŞÜK OLACAKTI”
Yıldırımtürk, altın ithalatındaki kota kararının altını çizerek altın gram fiyatı için önemli bir açıklamada bulundu. Uzman isim, “İthalata kota olmamış olsaydı şu anda 2050-2060 lira olan gram altın fiyatının muhtemelen 1900-1950 TL seviyelerinde kalması söz konusu olabilirdi” şeklinde konuştu.