Yıl içinde yapılan birden fazla Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonrasında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2023 yılının son ALES oturumu için tarihleri açıkladı. Sonuçların ardından akademik kariyer yapmayı hedefleyen adaylar, 2023 ALES/3 sınav tarihini dört gözle bekliyordu.

ALES/3 Sınav Tarihi Belli Oldu

2023 yılı içerisinde yapılacak olan son ALES sınavı, 19 Kasım 2023 tarihinde adaylarla buluşacak. ÖSYM'nin yıl içinde düzenlediği üçüncü ve son ALES oturumu olacak bu sınav, akademik kariyer planları için büyük önem taşıyor. Eğitim fakültelerinden fen bilimlerine, sosyal bilimlerden mühendisliğe kadar birçok farklı alanda yüksek lisans ve doktora yapmayı planlayan adaylar, bu sınavla hayallerine bir adım daha yaklaşacaklar.

Meteorolojiden İç Anadolu ve Batı Karadeniz için kuvvetli yağış uyarısı Meteorolojiden İç Anadolu ve Batı Karadeniz için kuvvetli yağış uyarısı

Başvurular Ne Zaman Başlıyor?

ALES/3 sınavına katılmak isteyen adaylar için başvuru süreci 29 Eylül 2023'te start alacak ve 9 Ekim 2023 tarihine kadar devam edecek. Bu süreç içerisinde adayların ÖSYM'nin resmi web sitesi üzerinden başvurularını tamamlamaları gerekiyor.

Geç Başvurular İçin Son Tarih

Her yıl olduğu gibi bu yıl da geç başvuru fırsatı sunulacak. Eğer belirtilen tarihler arasında başvuruda bulunamayan adaylar olursa, son geç başvuru tarihi 17 Ekim 2023 olarak belirlendi. Ancak unutmamanız gereken önemli bir detay, geç başvuru için ekstra bir ücret ödemeniz gerektiği.

Sonuçlar Ne Zaman Açıklanacak?

ALES/3 sınavının sonuçları genellikle sınavın hemen ardından bir ay içinde açıklanmaktadır. Bu yıl da aynı durumun geçerli olması bekleniyor. Sonuçlar açıklandıktan sonra tercih ve yerleştirme işlemleri için ÖSYM'nin belirleyeceği takvime uygun hareket etmek gerekecek.

ALES Ne İşe Yarar?

ALES, Türkiye'de akademik kariyer yapmayı planlayan kişiler için büyük bir öneme sahiptir. Yüksek lisans ve doktora programlarına kabul için genellikle ilk şartlardan biri olmakla birlikte, akademik kadrolara atanabilmek için de gereklidir. Sınavda başarılı olan adaylar, puanlarına göre Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinde yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilebilirler.