Dünya genelinde 6 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan Covid, akciğer kanserinin tedavisi için umut oldu.

Çalışmalarda, Covid'in, akciğer kanserinin tedaviye en dirençli ve en ölümcül formunu yok ettiği keşfedildi.

İşte detaylar:

ÖLÜMCÜL AKCİĞER KANSERİ TÜMÖRLERİNİ ÖLDÜRDÜ
Covid virüsünde bulunan proteinin modifiye edilmiş bir versiyonunun, tedaviye dirençli ve ölümcül akciğer kanseri tümörlerini öldürdüğü görüldü. Çalışmaya konu olan protein, insanları enfekte eden özelliğiyle salgın döneminde virüsün en korkutucu özelliğiyken aynı zamanda akciğer kanseri hücrelerini de enfekte ederek yok etmesiyle dikkat çekti.

Bilim insanları, çok düşük dozlarda Covid virüsü enjekte edilen farelerin, proteini akciğer enzimleriyle kanser hücrelerini öldürecek şekilde etkileşime girdiği için kanserlerinden kurtulduğunu buldular.

YIKICI HASTALIK İÇİN UMUT VERİCİ GELİŞME
Chicago’daki Rush Tıp Koleji’nde nöroloji profesörü olarak görev alan ve aynı zamanda çalışmanın baş araştırmacısı olan Kalipada Pahan şunları söyledi: “Bu sonuçlar akciğer kanseri hastalarında tekrarlanırsa, bu ölümcül hastalık için umut verici olabilir. Kanserin ilerlemesini durdurmak için başka bir tedavi olmadığında intranazal spike S1 proteini geç evre akciğer kanseri için kullanılabilir.”


Pandemi döneminde Akciğer kanseri olup Covid-19'a yakalananların iyileştiği söylentisi bu çalışmayla bilimsel olarak desteklenmiş oldu. Akciğer kanseri, dünyadaki kansere bağlı ölümlerin ana nedenidir.