Akaryakıt sektöründe dijital takip

Yeni sistemle birlikte, Türkiye'deki 8 milyon ticari aracın akaryakıt tüketimi dijital olarak izlenecek. Şimşek, sistemin hayata geçmesiyle birlikte usulsüz akaryakıt fişlerinin düzenlenmesinin engelleneceğini ve böylece vergi kaybının önemli ölçüde azalacağını ifade etti. "Sistemin devreye alınmasıyla elle plaka girişi ve usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek, akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesi için önemli bir adım atılmış olacak" dedi.

Uygulamanın başlangıç tarihi

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 1 Ocak 2025'te devreye alınacak. Bu tarihten itibaren akaryakıt istasyonlarında yapılan tüm satışlarda taşıtların plaka bilgisi otomatik olarak ödeme kaydedici cihazlara aktarılacak. Sistem, vergi mükelleflerine ait ticari araçlar için zorunlu hale getirilecek ve elle plaka girişi yapılamayacak.

Bireysel araçlardan gönüllü katılım

Şimşek, Türkiye'de 29 milyon araç bulunduğunu ve bunların 8 milyonunun vergi mükelleflerine ait olduğunu belirterek, bireysel araç sahiplerinin de sisteme gönüllü olarak katılabileceklerini söyledi. Özel taşıt tanıma sistemleri üzerinden yıllık yaklaşık 223 milyar lira değerinde akaryakıt alımı gerçekleştiğini belirten Şimşek, yeni sistemle bu rakamın önemli ölçüde artacağını vurguladı.

Akaryakıt alım sürecinde güvenlik

Sistem, akaryakıt istasyonlarına ve taşıtlara monte edilecek cihazlar ve yazılımlar ile entegre bir yapı sunacak. Taşıt tanıma birimleri, akaryakıt pompalarındaki tabancalarla iletişim kurarak yakıt kimlik bilgisini güvenli şekilde kasaya iletecek. Bu sayede, tüm akaryakıt ikmallerinin güvenli olarak takip edileceği bir sistem oluşturulacak.

Bilgi ve veri yönetimi

Sistem kapsamında, akaryakıt ikmal işlemlerine ait tüm veriler elektronik ortamda saklanacak ve analiz edilecek. Bakan Şimşek, sistemin veri yönetimi, izleme ve analiz işlemlerinin yapılacağı veri merkezlerinin oluşturulacağını ifade etti. Böylece, akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen işlemlerin denetim etkinliği artırılacak.

Bütçe Teklifinde Şok! Otomobiller İçin ÖTV'ye Artış Geliyor Bütçe Teklifinde Şok! Otomobiller İçin ÖTV'ye Artış Geliyor

Akaryakıt istasyonlarına yönelik düzenlemeler

Yeni sistemin uygulanabilmesi için akaryakıt istasyonlarına yönelik bazı zorunluluklar da getiriliyor. Şimşek, "Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesine taşıt tanıma cihazı taktırması zorunlu" dedi. Ayrıca, kiralama yoluyla edinilen veya işletmelere ait yaklaşık 8 milyon araca da yıl sonuna kadar taşıt tanıma birimi takılacak.