Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Aydın'da meydana gelebilecek depremler konusunda uyarılarda bulundu. Aydın'da düzenlenen "Deprem İçin Ne Yapmalı?" konferansında konuşan Prof. Dr. Ercan, bölgenin zemininin son derece dayanıksız olduğunu ve ciddi depremlere hazır olunması gerektiğini belirtti.

Etkinliğe katılan meslek odası ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle birlikte çok sayıda vatandaşın da yer aldığı konferansta konuşan Prof. Dr. Ercan, depremin sadece ilahi takdir ve kaderle açıklanamayacağını vurguladı. Ona göre deprem, siyasi, ekonomik ve yönetim sorunlarından kaynaklanan bir problemdir ve bu sorunlar çözülmedikçe daha fazla can kaybına neden olabilecektir.

Prof. Dr. Ercan, geçmişte yaşanan depremlerden gereken derslerin çıkarılmadığını ve önlemlerin yetersiz olduğunu belirtti. Kahramanmaraş merkezli ve çevre illeri etkileyen depremlerde 4 milyon konutun etkilendiğini, Türkiye genelindeki konut sayısının ise 25 milyon olduğunu ifade etti. Resmi kaynaklara göre 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve 110 binden fazla kişinin yaralandığını hatırlatan Prof. Dr. Ercan, bunun yeteneksiz yönetim anlayışı, kötü ekonomi ve düşük eğitim seviyesi gibi faktörlerle ilişkili olduğunu dile getirdi.

Cildinizdeki leke ve sivilcelerin asıl nedeni bu olabilir! Cildinizdeki leke ve sivilcelerin asıl nedeni bu olabilir!

Aydın'da yaşanabilecek depremler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Ercan, bölgenin zemininin son derece dayanıksız olduğunu ve Aydın'da meydana gelebilecek depremlerin 7 büyüklüğünde olabileceğini ifade etti. Depremlerin Aydın'da 200 ila 250 yılda bir gerçekleştiğini ve yapılaşmanın tepelik alanlara yönlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, yapılaşmanın doğu-batı yönünde değil, kuzey-güney yönünde olması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın konuşmasının ardından söz alan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ise depreme karşı alınacak önlemlerde bilimsel verilere uyacaklarını ve geçmişte yaşanan felaketlerden ders çıkaracaklarını belirtti.