Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kadın hakları ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi konularında tarihi reformlar gerçekleştirdiklerini açıkladı. Bozdağ, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yapılan reformlara ve alınan tedbirlere değindi.

Bozdağ, kadın haklarının güvence altına alınması amacıyla 2004 yılında anayasa değişikliği yapıldığını ve devletin eşitlik ilkesinin yaşama geçirilmesini sağlama sorumluluğunu üstlendiğini belirtti. Ayrıca 2010 yılında yapılan bir diğer anayasa değişikliğiyle, devletin kadınlar lehine pozitif ayrımcılık ilkesini benimsediği ve bu tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı yorumlanamayacağı hükmünün eklediğini ifade etti.

Türk Eğitim-Sen'den öğretmenlere yeni müfredat anketi Türk Eğitim-Sen'den öğretmenlere yeni müfredat anketi

Bakan Bozdağ, kadınların eğitim-öğretim, kamu hizmetlerine girme ve seçilme hakkı gibi konularda başörtüsü yasağının kaldırıldığını ve adaletsizlik içeren yasaklara son verildiğini söyledi. Ayrıca ceza hukuku uygulamasında büyük bir felsefe değişikliği yapıldığını ve kadını birey olarak ele alan düzenlemelerin yapıldığını ifade etti. Bu kapsamda, kadın-kız ve evli-bekar ayrımlarının kaldırıldığını ve cinsiyet temelli ayrımcılığın suç olarak düzenlendiğini belirtti.

Bozdağ, kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla yapılan çalışmalara da değindi. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un kabul edildiğini ve kadına yönelik şiddetle etkin mücadele için önemli bir adım olduğunu ifade etti. Ayrıca 2021 ve 2022 yıllarında yapılan kanun değişiklikleriyle kasten öldürme, kasten yaralama, eziyet ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma gibi suçların "boşanılan eşe" karşı işlenmesi durumunda ağırlaştırıcı hükümlerin uygulanacağını belirtti.

"Israrlı takip fiilleri Türk Ceza Kanunu'nda ilk defa ayrı bir suç olarak düzenlenmiştir. Kamuoyunda tartışmalara neden olan ve kravat indirimi olarak anılan 'iyi hal indirimi düzenlemesi' tekrar gözden geçirilmiştir. Failin salt indirim almaya yönelik kılık kıyafetine özen gösterme, takım elbise giyme veya kravat takma gibi davranışları indirim nedeni olarak kabul edilemeyecektir. Şiddet mağduru kadınlara ücretsiz avukat görevlendirilmesi imkanı getirilmiştir."