ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, ABD Kongresinin Türkiye'ye F-16 satışı ve modernizasyonuna karşı çıkmasıyla Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin bir bağlantısı olup olmadığına yönelik soruya F-16 satışının İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreci ile bağlantılı olmadığını, sözkonusu satış için yönetimin Kongre ile çalışacağını belirtti.

 ''F-16 satışının İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği süreciyle alakası yok. F-16 satışı için ön inceleme süreci devam ediyor. Teknik bir süreç var, tarih veremem. ABD yönetimi satış ile ilgili kongre ile beraber çalışacak"

 "Senatör Menendez ile hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'da birlikte çalıştım. Kendisinin dile getirdiği ciddi endişeleri var. Ancak bunun İsveç ve Finlandiya ile alakası yok. Fakat şunu da söylemeliyim ki İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması için evrensel bir arzu var. Bu Kongre'de de öyle."

"Kongre, yasama organı ve bağımsız bir organ. Bu organın silah satışını onaylaması lazım. Dolasıyla yönetim 'hadi bunu yapalım' diyemez. Ancak Biden yönetimi bu satışın arkasında ve Kongreyle bu konuda çalışıyor." 

Türk-Amerikan ilişkilerinin güncel durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Flake, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasından dolayı Türkiye'ye minnettar olduklarını belirtti.