AVM'lerin bağlı olduğu şirketler için İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, 3 aylık geçici mühlet kararı verdi. Mahkeme, konkordato sürecinde gözetim ve denetim için Doç. Dr. Murat Oruç, Prof. Dr. Hakan Taştan ve Prof. Dr. Halil İbrahim Alparslan'ı geçici konkordato komiserleri olarak atadı.

Yıllık 76 Milyon Ziyaretçiye Ev Sahipliği Yapan AVM'ler

Konkordato talebinde bulunan bu AVM'ler, Türkiye'de birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Resmi kayıtlara göre, bu AVM'lerin yıllık ziyaretçi sayısı 76 milyonu bulurken, bünyelerinde bulunan yaklaşık 1500 mağazanın faaliyetlerine devam ettiği belirtiliyor.

Döviz Kuru ve Pandemi Etkisi

Bu mali krizin ana sebepleri arasında döviz kurundaki dalgalanmalar ve pandemi dönemindeki kapanmalar gösteriliyor. 2018 yılında alınan bir kararla AVM'lerin kiralarını döviz cinsinden alması yasaklandığı için, şirketler döviz bazlı borçlarını TL gelirleriyle ödemek zorunda kaldı. Pandemi süresince uzun süre kapalı kalan AVM'ler, ziyaretçi sayısındaki düşüş nedeniyle maddi darboğaz yaşadı.

Banka Borçları ve Mali Darboğaz

İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu

Dava dosyasına göre, şirketlerin borçlarının büyük bir kısmı bankalara olan borçlardan oluşuyor. Aldıkları krediler nedeniyle, elde ettikleri kira gelirlerinin tamamını kredi ödemelerine aktarmak zorunda kalan şirketler, mali darboğazdan çıkamadı.