Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Gereksiz Harcamaları Azaltacağız Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Gereksiz Harcamaları Azaltacağız

Türkiye'de uzun yıllardır haciz sebebiyle yediemin otoparklarında bekleyen 700 bin ikinci el otomobil, 1 Kasım'da satışa çıkacak. Sektör temsilcileri, bu hacmin piyasaya girmesiyle ikinci el otomobil fiyatlarının yüzde 30'a kadar düşebileceğini belirtiyor. İhale ile satılacak olan araçların piyasa fiyatının altında olması beklenirken, bu gelişme otomotiv pazarında fahiş fiyatların azalmaya başladığının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Bugün Türkiye'deki yediemin otoparklarında 2.2 milyon adet hacizli araç bulunuyor, ancak şartlara uyan ve ihale ile satılacak olan araç sayısı bir milyon civarında. Bu bir milyon araçtan 700 bininin satılabilir durumda olduğu, bunların da 200 bininin 5 yaşın altında olduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle en düşük ihtimalle 700 bin ikinci el aracın piyasaya girmesi bekleniyor. Bu gelişme, ikinci el otomobil piyasasının dengelenmesine katkı sağlayacak gibi görünüyor.

Yapılacak düzenleme ile hem hurda araçların değerlendirilmesi hem de kullanılabilir durumdaki araçların satışı sağlanacak. Bu sayede devlet icraya verilen araçların üzerinde biriken Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsil edebilecek, ekonomiye yastık altı birikimlerin kazandırılması ve oto sanayi sektörünün canlanması sağlanacak.

Henüz netleşmemekle birlikte, araçların Uyap e-Satış platformu üzerinden ihale edilmesi bekleniyor. İhalelere katılmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve ihaleye konu olan mal için belirlenen teminatı yatırmak yeterli olacak. Ancak ihaledeki araçların detayları verilmediği için satın alacak kişilerin satış sonrası bir ekspertize gitmesi öneriliyor.

Bu gelişme aynı zamanda Türkiye'nin hafif ticari araç ihracatının arttığı bir döneme denk geliyor. Hafif ticari araç ihracatı, ocak-eylül döneminde 3 milyar 480 milyon 497 bin doları aştı. Trafik kayıtlarının da arttığı bu dönem, otomobil piyasasında önemli değişikliklere neden olabilir.

İkinci el otomobil piyasasında yaşanan bu gelişmeler, otomobil almayı düşünenleri ve otomobil sektörünü yakından ilgilendiriyor. Yediemin otoparklarından çıkacak olan ikinci el otomobillerin fiyatlarının ne kadar düşeceği ve nasıl bir etki yaratacağı yakından takip edilecek.