Burdur Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi'nin verdiği kararın gerekçesi, akaryakıt fiyatlarındaki artış ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı oldu. Kooperatif, toplu taşıma hizmetinin sürdürülebilirliği için bu adımı atmak zorunda kaldıklarını, maliyet hesaplamalarının gerekli tutarın 20 TL olduğunu gösterdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye Gri Listeden Çıkarılmazsa Bunun Siyasi Bir Karar Olduğunu Anlarız Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye Gri Listeden Çıkarılmazsa Bunun Siyasi Bir Karar Olduğunu Anlarız

Taşıma Maliyeti ve Sürekli Yüksek Zamlarla Mücadele

Kooperatif yetkilileri, "Toplu taşıma hizmetinin sürdürülebilirliği için geliri artırma yolunun sürekli yüksek zamlar istemek yerine, ücretsiz taşıma hizmetinin kaldırılması olduğuna karar verdik," ifadesini kullandılar. Taşıma maliyetinin hesaplanmasında, tüm araçların toplam günlük cirosunun, taşınan ücretli ve ücretsiz yolcu sayısına bölünmesi sonucu, kişi başına ortalama 6.08 TL olarak bulundu.

Toplu Taşıma Ücretlerine Zam Yapılmayacak

Kooperatif, toplu taşıma ücretlerinde sürekli artışın, düzenli olarak ödeme yapan yolcuları zor durumda bıraktığına dikkat çekti. Ücretsiz toplu taşıma kullanıcıları, özellikle bu zamları hissetmiyordu ve bu durum bazen suiistimale yol açabiliyordu. Bu tür durumların önüne geçmek için ücretsiz taşıma hizmetinin kaldırılmasının kaçınılmaz olduğu belirtildi.

Değişiklik 1 Ağustos'tan İtibaren Yürürlükte

Burdur'da bu önemli değişiklik, 1 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girecek ve ücretsiz taşıma hizmeti kullanabilen kişilerin, bu tarihten itibaren toplu taşıma için ücret ödemeleri gerekecek.