Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Temmuz 2023'ün yaklaşmasıyla birlikte duyurulacak enflasyon oranı, birçok vatandaş ve ekonomist tarafından büyük bir ilgiyle takip edilmektedir. Özellikle 65 yaş, engelli, dul ve yetim aylıklarında yapılacak zam miktarları, bu kesimler için büyük bir merak konusu haline gelmiştir.

Borsa İstanbul Dünya Endekslerini Geride Bırakarak Rekor Kırdı! Peki Devamı Gelecek Mi? Borsa İstanbul Dünya Endekslerini Geride Bırakarak Rekor Kırdı! Peki Devamı Gelecek Mi?

Temmuz ayında gerçekleşen asgari ücret zammı, söz konusu aylıkların belirlenmesinde referans alınmaktadır. %34.04'lük asgari ücret zammı, 65 yaş, engelli, dul ve yetim aylıklarına da doğrudan etki edecektir. Bu nedenle, enflasyon oranının açıklanmasıyla birlikte bu aylıklardaki zam miktarları kesinlik kazanacaktır.

65 yaş aylığı, sosyal güvencesi veya geliri olmayan bireylere ödenmektedir. Bu yıl, aylık geliri asgari ücretin net tutarının üçte birinden daha az olanlar 65 yaş aylığı almaya hak kazanacak ve yeni asgari ücretle birlikte aylık miktarları 3.184 TL'ye yükselecektir.

Engelli aylıkları da enflasyon oranına göre belirlenmektedir. %40-69 arası engelli aylığı 2.624 TL'ye, %70 ve üzeri engelli aylığı ise 3.813 TL'ye yükseltilmiştir. 18 yaş altı engelliler için ödenen miktar ise 2.542 TL olarak belirlenmiştir. Dul ve yetim aylıkları ise emekli aylığı üzerinden hesaplanmaktadır ve enflasyon oranına bağlı olarak belirlenecektir.

Ölüm aylığı ise eşe %50 oranında, eşi ve çocuğu olmayanlara ise %75 oranında bağlanmaktadır. En düşük emekli aylığı alan bir kişinin eşi, enflasyon sonrası önceki 2.250 TL yerine 3.750 TL almaya başlayacaktır.

Bu aylıkların yanı sıra, asgari ücret zammının da Temmuz ayında gerçekleştiği belirtilmektedir. %34'lük zam oranıyla asgari ücret, 11.402 TL olarak belirlenmiştir. Bu gelişmeler, vatandaşların ve ilgili kesimlerin zam miktarlarını büyük bir merakla beklemelerine neden olmaktadır.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

KAMUDANHABER TELEGRAM KANALI İÇİN: https://t.me/kamudanhabersitesi