Son dönem araştırmaları, Şubat ayında kira artış oranlarının %65.2'ye gerilediğini ortaya koyarken, aynı dönemdeki enflasyon oranı ise %67.07 olarak kaydedildi.Geçtiğimiz yıllarda başlatılan ilk ev alacaklara yönelik kredi kampanyalarının da bu durum üzerinde etkili olabileceği düşünülüyor.

Kira Artışlarında Son Durum

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Türkiye genelinde kira fiyatlarının Haziran 2023'te bir zirve yaptığını, ancak Ağustos ayından itibaren yatay bir seyir izlemeye başladığını ve bu durumun, kira fiyatlarının son dört yılın ardından ilk kez enflasyon oranının altında artış gösterdiğini ifade etti.

Kira Vergisi Ilk Taksit Odemesinde Son 10 Gun

Güncel Kira ve Satılık Konut Fiyatları

TBMM'ye 6 yeni dokunulmazlık dosyası sevk edildi TBMM'ye 6 yeni dokunulmazlık dosyası sevk edildi

Eylül ayından itibaren kira fiyatlarının yıllık artış oranında bir düşüş gözlemlendi. Türkiye genelinde ortalama metrekare başına kira fiyatı, geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir artış göstererek 143,5 TL'ye ulaştı. Öte yandan, satılık konut metrekare fiyatlarındaki artış oranlarına bakıldığında, Hatay, Erzurum ve Ordu gibi illerde %90'ı aşan oranlarla dikkat çekici artışlar yaşandı.

Satılık Konut Fiyatlarındaki Artış

Konut piyasasındaki bu değişim, satılık konutların metrekare fiyatlarına da yansıdı. Hatay'da %91.2, Erzurum'da %86.1 ve Ordu'da %77.5 gibi yüksek artışlar gözlenirken, İzmir, İstanbul, Mersin, Antalya ve Adana gibi büyükşehirlerde de fiyatlar artış gösterdi.