İlçe Milli Eğitim Müdürü ataması yapıldı İlçe Milli Eğitim Müdürü ataması yapıldı

Bakan Işıkhan, 1 Temmuz 2023 itibarıyla geçerli olacak olan yüzde 34'lük artışla net asgari ücretin 11 bin 402 lira olacağını ifade etti. Bu önemli zam, işçi ve emekçilerin maaşlarına direkt etki ederken, işsizlik maaşında da artışa neden oldu.

İşsizlik maaşı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 40'ından az, yüzde 80'inden fazla olamaz. Bu nedenle asgari ücretin artması, işsizlik maaşının da yükselmesini sağladı.

2023 Yaşlılık Aylığı Artışı

Bakan Işıkhan'ın açıklamaları arasında yer alan bir diğer önemli bilgi ise yaşlılık aylığına yapılan zam oldu. 65 yaş aylığı, hiçbir geliri ve güvencesi olmayan, ekonomik durumu yetersiz ve 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarının yararlanabileceği bir maaş olup, yüzde 34'lük zam sonucunda 3 bin 489 lira olarak belirlendi.

65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşları ile engelli ve muhtaç Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkındaki yönetmelik, devlet tarafından 2022 sayılı kanun kapsamında bağlanan yaşlılık aylığını düzenliyor.

Yaşlılık Aylığı İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Yaşlılık aylığından faydalanmak için bazı önemli şartlar bulunuyor. Bu şartlar arasında 65 yaşın doldurulması, Türk vatandaşı olma, sosyal güvencesinin bulunmaması, nafaka almıyor olma, geliri olmaması ve hane halkının ortalama gelirinin asgari ücretin net tutarının üçte birinden fazla olmaması yer alıyor.

Bu şartlara uygun olanlar, yaşlılık aylığı almaya hak kazanırken, belirtilen şartları sağlamayanların başvuruları reddedilebiliyor. Bu nedenle başvuru yapmadan önce şartların dikkatlice incelenmesi öneriliyor.