Cumhurbaşkanı Erdoğan, o öğretmenle telefonda görüştü! Cumhurbaşkanı Erdoğan, o öğretmenle telefonda görüştü!

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayanlar için deprem uyarısı geldi. Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kavak ve Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, bölgede yaşanabilecek olası depremlere dikkat çekti.

Prof. Dr. Kavak, bölgede özellikle Bingöl ve çevresinde enerjinin biriktiği alanlar olduğunu belirtti. Yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki süreçte Hakkari'de depremler gerçekleşecektir. Kahramanmaraş ve Malatya'dan Bingöl'e doğru bir enerji transferi gerçekleşti. Bingöl'de de 6'nın üzerinde bir deprem bekleniyor" dedi. Depremin zamanı ve büyüklüğünün kesin olarak belirlenemeyeceğini ancak enerji transferinin yaşandığını ifade eden Kavak, depremin etkilerinin minimize edilmesi için depreme dayanıklı yapılar ve uygun yerleşim yerlerinin önemini vurguladı.

Prof. Dr. Aksoy ise, Doğu Anadolu Fay Zonu'ndaki riskli bölgeler hakkında detaylı bilgi verdi. Bingöl Karlıova'da hem Kuzey Anadolu Fay Zonu hem de Doğu Anadolu Fay Zonu'ndan kaynaklanan deprem riskinin daha fazla olduğunu belirten Aksoy, bölgedeki fayların üzerinde biriken enerjinin kırılma anında depreme yol açabileceğini söyledi. Özellikle Yedisu segmentinin uzun zamandan beri deprem üretmemesi nedeniyle risk taşıdığını belirten Aksoy, bölgedeki yerleşim yerlerinin bu riskler göz önünde bulundurularak planlanması gerektiğini ifade etti.