Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Grup Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri için masaya ilk teklifini sundu. 140 bin çalışanı ve ailelerini yakından ilgilendiren bu önemli görüşmelerde, sendika tarafından sunulan teklif gündeme damgasını vurdu.

MESS'in sunduğu teklife göre, en düşük saatlik ücret 65 TL'ye yükseltilecek. İlk 6 ay için zam oranı yüzde 80, kıdem zammı ise yüzde 29,14 olarak önerildi. Sosyal haklarla birlikte toplamda yüzde 119,05 zam teklifi sunuldu. Ayrıca, 2 yıl sürecek olan sözleşme teklifinde, yılın ikinci 6 ayı için enflasyon farkı ile yüzde 5, üçüncü 6 ay için yüzde 5, dördüncü 6 ay için yüzde 5 zam talep ediliyor.

Öne çıkan diğer teklifler arasında, ulusal bayramlar, dini bayramlar ve arife günlerinde çalışan işçilerin ücretlerinin yüzde 200 zamlı ödenmesi, devamsızlık yapmayan sendika üyesi işçilere 2 günlük ücretleri tutarında devamlılık primi verilmesi, gece çalışma tazminatının yüzde 20'ye yükseltilmesi ve aynı şekilde devam edilmesi bulunuyor.

İmza tarihine kadar süre boyunca sendika üyesi işçilere her ay ücret ödenmesi ve oluşacak alacak farklarından mahsup edilmek üzere 5 bin TL avans verilmesi de teklifin içerisinde yer alıyor. Ayrıca, sendika üyesi işçilerin çocuğunun sünneti için kullanılmak üzere 2 gün izin verilmesi de TİS'te yer alıyor.

Meteoroloji Açıkladı: Şiddetli Yağışlara ve Sel Riskine Karşı Dikkatli Olun Meteoroloji Açıkladı: Şiddetli Yağışlara ve Sel Riskine Karşı Dikkatli Olun

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 2023-2025 MESS Grup TİS teklifini hazırladıklarını ve "Sözleşme masasından her zamankinden güçlü kalkacağız" şeklinde açıklamada bulundu.