Son dönemlerin belirgin sorunlarından biri olan kiralık ev bulma ve yüksek kira ödemeleri, vatandaşları zor durumda bırakırken, Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) bu meseleye çözüm üretmeyi planlıyor. Dernek tarafından, vatandaşları rahatlatmayı amaçlayan bir adım atılıyor: 500 bin yeni kiralık konut.

Konut projeleri nasıl finanse edilecek?

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, devletle işbirliği içinde gerçekleştirilecek bu projede, arsaların devlet tarafından sağlanacağını, projenin finansmanının ise yurt içi bankalarla birlikte yurt dışı emekli fonlarından temin edileceğini bildirdi. Ayrıca, Suudi Arabistan, Çin, BAE ve Hollanda ile ilgili görüşmelerin yapıldığı ve bu görüşmelerin olumlu ilerlediği bilgisi verildi.

Metro Durağı Yakınında Patlayıcı Tespit Edildi! Polis Ekipleri Olay Yerinde Metro Durağı Yakınında Patlayıcı Tespit Edildi! Polis Ekipleri Olay Yerinde

Kiracılar nasıl belirlenecek ve kira bedeli ne olacak?

Kalyoncu, projenin hayata geçirilmesi ile vatandaşların ekonomik dalgalanmalardan minimum düzeyde etkileneceğini ve belirlenen kira bedellerinin de aile bütçesini zorlamayacak seviyede olacağını ifade etti. Tahminlere göre, belirlenen kira bedelleri 6-7 bin TL civarında olacak. Kira bedelinin, hanehalkı gelirinin yalnızca %30'unu oluşturması hedefleniyor, bu da yaşam standartlarının yükselmesine katkı sağlayacak.

Kentsel dönüşümdeki eski binaların yerine ne olacak?

Kalyoncu, kentsel dönüşüm süreçlerinde boşaltılacak olan eski binaların yerine yeni konut projelerinin gerçekleştirileceğini ve bu sayede İstanbul’daki 1980 öncesine ait 262 bin bina yerine, daha modern yapıların inşa edileceğini dile getirdi. Projenin, Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre, ortalama 4 konut kapasitesine sahip 125 bin binayı da dâhil ederek, depreme dayanıklı yeni yapılarla güvenli konutları vatandaşlarla buluşturacağı belirtildi.

Çevre kiralar üzerindeki etkisi ne olacak?

Projenin bir diğer olumlu yansıması olarak çevredeki diğer kiralık konut bedellerinin de makul seviyelere çekilmesi bekleniyor. Ucuz kiralık konutların piyasaya sürülmesi, dolaylı olarak bölgedeki diğer ev kiralarını da olumlu yönde etkileyerek genel bir kira bedeli düşüşü yaşanmasına katkıda bulunabilir.

Başvurular ne zaman başlıyor?

Projenin ilk konutlarının 2024 yılında tamamlanması bekleniyor ve başvuruların nasıl ve ne zaman yapılacağına dair detayları kaçırmamak için Kamudanhaber sitemizi takip etmeye devam edin.