İstanbul merkezli 14 ilde gerçekleştirilen bir operasyonla, sahte belgelerle kendilerini yurt dışında bir okuldan mezun gibi gösteren ve bu şekilde Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yabancı öğrencilere tanıdığı kontenjan üzerinden üniversitelere kayıt yaptırıp okuyan ve mezun olan 30 kişi yakalandı.

İYİ Parti kurultayında ilk tur sonuçları belli oldu İYİ Parti kurultayında ilk tur sonuçları belli oldu

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bazı kişilerin Türkiye'deki orta öğretim kurumlarından mezun olduktan sonra yurtdışında bir okuldan mezun olduklarını iddia ederek, aldıkları sahte belgelerle YÖK'ün yabancı öğrencilere tanıdığı kontenjan üzerinden bazı üniversitelere kayıt yaptırdıklarını tespit etti. Bu kişiler, Türkiye'de ortaöğretimden mezun olduklarını gösteren belgelerle Milli Eğitim Müdürlüklerine giderek sahte belgelerle Eğitim-Öğretim Denklik Belgesi aldılar. Bu belgelerle YÖK'ün yabancı öğrencilere tanıdığı yüzde 10 yerleştirme kontenjanından faydalanarak tıp, hukuk ve eczacılık gibi bölümlere yerleştirildiler.

Operasyon kapsamında, aynı yöntemle üniversitelerden mezun olan ve hatta çalışan 30 kişi tespit edildi. İstanbul merkezli Ankara, İzmir, Şanlıurfa, Ağrı, Gaziantep, Tekirdağ, Diyarbakır, Hatay, Kahramanmaraş, Isparta, Mardin ve Şırnak'taki adreslere eşzamanlı baskın düzenlendi. Gözaltına alınan 30 kişi emniyette sorguya alındı.