İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Kampüsü'nde düzenlenen "Yapay Zeka, Dijitalleşme ve Büyük Veri Toplantısı"nda, üniversitelerde açılacak 21 yeni lisans ve 50 ön lisans programının duyurusunu yaptı. Özvar, bu yeni bölümlerin, özellikle yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmeyi amaçladığını belirtti.

Yeni dönemde eğitimde neler değişecek?

YÖK Başkanı Erol Özvar, geleceğin mesleklerine odaklanan bu yeni programların, üniversitelerde teknolojik dönüşümü ve dijital yetkinlikleri artırmayı hedeflediğini belirtti. Bu programlar arasında yapay zeka çözümleri, dijitalleşme uygulamaları ve büyük veri analizi gibi alanlar öne çıkıyor. Özvar, bu yeni eğitim programlarının, iş dünyasının ihtiyaçlarına doğrudan yanıt verecek şekilde tasarlandığını ve ÖSYM kılavuzuna bu yıl içinde ekleneceğini söyledi.

Merkezi ders verme modeli ve sektör iş birlikleri

İTÜ'nün koordinatörlüğünde, belirli bilişim temelli derslerin merkezi olarak sunulacağını açıklayan Özvar, bu modelin diğer üniversitelerin de kaliteli akademik kaynaklardan yararlanmasını sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, Özvar yeni modelin, üniversiteler arası iş birliğini ve kaynakların etkin kullanımını teşvik edeceğini belirtti. 

YSK Başkanı 31 Mart seçimlerin kesin sonuçlarını açıkladı YSK Başkanı 31 Mart seçimlerin kesin sonuçlarını açıkladı

Sektöre özel yeni programlar ve bölümler

Erol Özvar, ayrıca İTÜ'de açılacak olan "Siber Güvenlik Mühendisliği" ve mevcut "Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği" bölümünün "Robotik ve Otonom Sistemler Mühendisliği" olarak yeniden yapılandırılacağını duyurdu.