Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), ocak ayındaki üretici ile market arasındaki fiyat farklarını değerlendirdi. İnceleme sonucunda, tarladan market rafına en yüksek fiyat artışının portakalda yaşandığı belirlendi.

İşte üretici ile market arasındaki fiyat farkında öne çıkan ürünler;

Portakal: Fiyat farkı yüzde 404,2


Mandalina: Fiyat farkı yüzde 396,7


Limon: Fiyat farkı yüzde 385,2


Kuru Soğan: Fiyat farkı yüzde 256,5


Üreticiden çıkış fiyatına göre, marketlerde portakalın 5 kat, mandalina ve limonun 4.9 kat, kuru soğanın ise 3.6 kat daha yüksek fiyatla satıldığı belirtildi. Özellikle portakalın kilogram fiyatındaki bu yüksek artış, vatandaşların tepkisine neden oldu.

Lise pansiyonunda kalan 25 öğrenci, zehirlenerek hastanelik oldu Lise pansiyonunda kalan 25 öğrenci, zehirlenerek hastanelik oldu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, portakal fiyatındaki artışın nedenini, rekoltenin fazla olması ve talebin beklendiği gibi olmamasına bağladı. Portakalın yanı sıra diğer ürünlerde de üretici ile market fiyatları arasında ciddi farklar yaşandığı gözlendi.

Ocak ayında üreticide 34 üründen 24'ünde fiyat artışı görülürken, 2'sinde fiyat düşüşü, 8'inde ise fiyat değişimi olmadığı açıklandı. Bu durum, tarladan çıkan ürünlerin marketteki fiyatlarına yansıdığında tüketici üzerinde ciddi bir mali yük oluşturdu.