Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihleri bugün itibarıyla başladı ve adaylar 8 Ağustos tarihine kadar tercihlerini yapabilecekler. ÖSYM tarafından yayımlanan tercih kılavuzuna göre, 3 buçuk milyondan fazla adayın 17-18 Haziran'da yapılan YKS'ye girdiği belirtildi. Adaylar, 20 Temmuz'da açıklanan sınav sonuçlarını göz önünde bulundurarak tercihlerini yapacaklar.

İşte 2023-YKS tercihleriyle ilgili önemli konuları açıklayan 10 soru ve yanıtları...

1. Bu sene üniversitelerdeki kontenjanlar belli mi?

Evet, 2023-YKS yerleştirme süreci için üniversitelerdeki toplam kontenjan sayısı belli oldu. Bu yıl ön lisans programları için 388 bin, lisans programları için 465 bin olmak üzere toplam 853 bin kontenjan belirlendi. Açıköğretim ve uzaktan öğretim kontenjanlarıyla birlikte toplamda 1 milyon 61 bin kontenjan bulunuyor. Ayrıca, 34 yaş üstü kadınlar, depremzede adaylar ile şehit ve gazi yakınları için ayrılan kontenjanlar da dahil edildiğinde toplam kontenjan sayısı 1 milyon 111 bine ulaşıyor.

2. Depremzede adaylara yönelik kontenjanlar nasıl belirlendi?

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illeri ile Sivas'ın Gürün ilçesinde ikamet eden adaylar için 2023-YKS’de merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlarda kontenjan ayrıldı. Bu kapsamda, depreme maruz kalan illerde bulunan devlet üniversitelerinde, YKS ile öğrenci alan programlarda, mevcut kontenjanın dışında ilave yüzde 25 kontenjan belirlendi. Ayrıca, vakıf üniversitelerinde depremzede öğrencilere yönelik ek kontenjanlar oluşturuldu ve toplamda 24 bin 641 kontenjan ayrıldı.

3. Adayların YKS tercihlerinde göz önünde bulundurması gereken hususlar neler olmalı?

Adaylar tercih yaparken ilgi, yetenekleri, değerleri ve iş gücü piyasasını dikkate alarak tercihlerini oluşturmalıdır. İlk sıralarda hayal ettikleri üniversite ve bölümleri yazmalı, sonrasında sıralamalarına uygun olan üniversite programlarını değerlendirmelidirler. Tercih listesinde istenmeyen bir programa yer verilmemelidir. Adaylar tercih yaparken puan sıralamalarına göre değil, sıralamalarına göre tercih yapmalıdır.

4. YKS tercihleri sıralamaya göre mi puana göre mi yapılmalı? Kaç tercihte bulunulacak?

Adaylar tercih yaparken puan değil, sıralamalarını dikkate almalıdır. YKS tercihlerinde en fazla 24 tercihte bulunulabilmektedir. Adayların tercih listelerini oluştururken istekleri ve başarılarına uygun programları belirlemeleri önemlidir.

5. Bu yıl başarı sıralaması uygulaması devam edecek mi?

Evet, başarı sıralaması uygulaması devam etmektedir. Bazı programlar için geçerli olan başarı sıralaması koşulu, tercih edilecek programın türüne göre belirlenmektedir. Başarı sıralamasına uygun olan programlar için sıralama puanı koşulu bulunmaktadır.

6. Bu yıl ilk kez açılacak bölümler var mı?

Evet, bu yıl açılacak olan bölümler arasında Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları bünyesinde yer alan siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü programları bulunmaktadır. Ayrıca, çeşitli üniversitelerde bağcılık ve bağ ürünleri teknolojisi, Kenevir Dokuma Tezgahtarlığı, bıçakçılık ve el aletleri üretim teknolojisi, sanal ve artırılmış Gerçeklik ön lisans programları da bu yıl açılacak bölümler arasında yer almaktadır.

7. Temel bilimleri seçip iktisadi idari bilimlerde çift ana dal yapma imkanı var mı?

Evet, YÖK ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı arasında imzalanan Siber Güvenlik Eğitimi İş Birliği Protokolü kapsamında Ankara, Ege, Gebze Teknik ve İstanbul Teknik Üniversiteleri bünyesinde Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları öğrenci alacak. Bu okullarda siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü programları açıldı. Ayrıca, belirli üniversitelerde çift ana dal ile yan dal eğitimi imkanları da sunulmaktadır.

8 - YKS tercihleri için danışmanlık nasıl alınır?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YKS sonuçlarına göre tercih yapacak öğrencilere 27 Temmuz'dan itibaren 81 ilde rehber öğretmenler tarafından danışmanlık verilecek. Adayların, ortaöğretim kurumlarında tercih komisyonlarında görev alan rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlardan ya da Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM) oluşturulan tercih danışmanlığı komisyonlarından destek alarak tercihlerini oluşturmaları yerinde olacak.

Ayrıca tercih yapacak öğrenciler için, üniversiteler tercih fuarları düzenleyecek.

9 - Üniversite kayıtları ne zaman yapılacak?

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak.

Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı

10 - Ek yerleştirme nasıl yapılacak?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2023-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.