Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredat taslağını kamuoyunun görüşüne açtı. Taslak, tarih eğitiminde önemli değişiklikler öngörüyor. Buna göre, tarih derslerinde sadece bilgi aktarımı değil, tarihsel düşünme becerilerine odaklanılacak.

Ortaöğretimde yer alan tarih derslerinde, öğrencilerin geçmiş, bugün ve gelecek arasındaki ilişkileri anlamalarını sağlayacak bilgi, beceri ve değerlerle donanmış "tarih okuryazarı" bireyler yetiştirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, Türk milletinin insanlığa katkıları, milli kimliğin oluşumu, medeniyetin temel değerleri ve insanlığın ortak mirasının korunması gibi konular öne çıkıyor.

Liselerdeki TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinde de Türk milletinin milli birlik, beraberlik ve dayanışmasını kavrayan bireylerin yetiştirilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede, öğrencilere Atatürk'ün kişiliği ve Türk milletinin insanlığa katkıları gibi konular öğretiliyor.

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'ten Sert Açıklamalar: "Baş Ahlaksız Senden Hesap Soracağım" Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'ten Sert Açıklamalar: "Baş Ahlaksız Senden Hesap Soracağım"

Programlarda, tarihçilerin çalışma yöntemleri, sosyal tarih, dijital tarih ve tematik yaklaşım gibi yeni kavramlar ve yöntemler de yer alıyor. Öğrencilere tarih derslerinde kullanılan terim ve kavramların doğru bir şekilde öğretilmesi ve tarihsel analiz ve yorum yapma becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Yeni müfredatın hayata geçirilmesiyle birlikte, Türkiye'deki tarih eğitimi daha katılımcı, eleştirel düşünmeyi teşvik eden ve öğrencilerin tarihle güçlü bir bağ kurmasını sağlayan bir yapıya kavuşacak gibi görünüyor.