Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından, kocasının haberi olmadan doğum kontrol hapı alan kadını kusurlu görerek emsal bir karar kıldı. Nevşehir’de yaşayan bir kadın, iddiaya göre, eşinin şiddet uyguladığını, hakaret ve tehditlere altında kaldığını öne sürerek kocasına boşanma davası açtı. İddiaları asılsız olduğunu ifade eden koca da eşinin kendisinden habersiz doğum kontrol hapı aldığını, elinden cep telefonunu bırakmadığını ve özel hayatını başkalarına anlattığını iddia ederek karşı boşanma davası gitti. Nevşehir Aile Mahkemesi tarafından, iki tarafı da kusurlu bularak çiftin ‘evlilik birliğinin temelinden sarsılması’ adı altında boşanmalarına karar kıldı.

Mahkemenin gerekçesinde ise erkeğin karısına uyguladığı şiddet sebebiyle, kadının da kocasından gizli şekilde doğum kontrol hapı kullandığı gerekçesiyle hatalı olduğunu söyledi. Yerel mahkemenin kararına karşı gelen kadın, dava dosyasını Yargıtay’a taşıdı. Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasında kendisinin bir hatasının olmadığını dilekçe ile ulaştıran kadın, usul ve kanuna aykırı olan yerel mahkemenin kararının kaldırılmasını istedi. Talebi incelenen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı.


‘EVLİLİK BİRLİĞİNE AYKIRI’

23 Nisan Kutlamasında Çocuğu Tekmelemişti! Belediyedeki İşine Son Verildi 23 Nisan Kutlamasında Çocuğu Tekmelemişti! Belediyedeki İşine Son Verildi

Konuyla ilgili yorumlarda bulunan İstanbul Barosu avukatı Dilek Yüksel, Yargıtay’ın doğum kontrol hapını boşanmada hatalı olarak kabul etmesi kararının doğru olduğunu ifade ederek şunları aktardı:

“Kadın, basit bir tanımla evlilik birliğine aykırı davranmıştır. Kocanın haberi olmadan ortak çocuk olmaması için gizlice doğum kontrol hapı kullanmak, kocanın kişilik haklarına saldırı teşkil etmektedir. Yargıtay yine bir kararında, hiçbir sebep yokken kocanın çocuk istememesini de kusur kabul etmiştir. Evlilik birliği içerisinde eşlerden birinin hiçbir sağlık sorunu yokken çocuk istememesi, diğerinin istemesi durumunda bu geçimsizliğe ve kavgalara sebep oluyorsa evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davası açılabilir. Toplumun temel yapıtaşı ailedir. Anayasa’nın 41. maddesinde de ailenin önemi vurgulanmıştır. Eşlerin çocuk yapıp yapmama konusunda uyuşmazlığa düştüklerinde farklı çözüm yolları geliştirmeleri gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

‘SADAKAT YÜKÜMLÜLÜĞÜNE AYKIRI'

Bir diğer Avukat Dilan Nergis Akkaya ise kadının kocasından gizlice doğum kontrol hapı almasının sadakat yükümlülüğüne aykırı şekilde davrandığını söyledi. Evlilik birliğinin devamı için eşlerin birbirine karşı dürüst davranması gerektiğinin altını çizen avukat Akkaya, “Evlilik birliği ile ortak hayat kurmak için bir araya gelen iki yetişkin insanın, evlilik içerisinde aldığı kararları ortak bir şekilde vermesi gerekmektedir. Kadının eşten gizli olarak doğum kontrol hapı kullanması, çocuk yapma konusunda tek başına karar aldığına yönelik iradesini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Böylesine hayati bir kararın verilmesinde eşlerin karşılıklı olarak iradelerini açıklayarak birlikte karar vermesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.