Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini sabit tutma kararının ardından uzmanlar, merkez bankasının gelecekteki hamleleri konusunda değerlendirmelerde bulundu.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı. Bu kararın ardından uzmanlar, TCMB'nin politika faizindeki seyri ve enflasyonla mücadele stratejisi hakkında görüşlerini paylaştı.

AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, enflasyon raporundaki öngörüler ile Piyasa Katılımcıları Anketi'nde belirtilen enflasyon tahminleri arasındaki farka dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde enflasyon eğilimi ve beklentilerin seyrinin önemli olduğunu belirtti.

Bürümcekçi, finansal koşullardaki sıkılaşmanın dezenflasyon patikasına katkı sağlayabileceğini ifade ederek, politika faizindeki muhtemel değişikliklere ilişkin öngörülerini paylaştı. Bürümcekçi'ye göre, politika faizinde artış beklentisi mayıs ayında ön görülmezken, faiz seviyesinin uzun bir süre yüzde 50'de sabit kalabileceği öngörüsünde bulunuldu.

4 Öğretmenin hayatını yitirdiği bölgede, yine aynı senaryo! 4 Öğretmenin hayatını yitirdiği bölgede, yine aynı senaryo!

In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys, TCMB'nin faizlerde değişiklik yapmamasının geniş çapta beklenen bir durum olduğunu ifade etti. Matys, TCMB'nin sıkı para politikasını sürdürme konusundaki kararlılığını yinelediğini ve bu sayede bankanın kredibilitesini güçlendirdiğini belirtti. Matys'a göre, TCMB'nin faiz indirimine yönelik aceleci bir tavır sergilememesi gerektiği konusunda genel bir görüş birliği bulunuyor.

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal ise TCMB'nin politika faizini sabit bırakmasının piyasa beklentilerine uygun olduğunu belirtti. Drimal, TCMB'nin politika faizinde yıl sonuna kadar değişiklik yapmayabileceğini ve 2025'in ilk çeyreğinde faiz indirimine gidebileceğini öngördü. Ayrıca, Drimal, TCMB'nin "şahin" duruşunu koruduğunu ve önümüzdeki dönemde liranın dolar karşısında güçlenebileceğine inandıklarını ifade etti.

Uzmanlar, TCMB'nin politika faizi ve enflasyonla mücadele stratejisi konusunda gelecekteki adımlarını dikkatle izlemeye devam edeceklerini belirtti.