Son günlerde gündemi sarsan önemli bir iddiaya göre, üniversiteye girişte hile yapıldığı öne sürüldü. Gazeteci Fatih Altaylı'nın aktardığına göre, "saygın bir öğretim üyesi" tarafından dile getirilen bu iddiaya göre, öğrenciler anne veya babalarının üzerinden yabancı ülkelerin vatandaşlığına geçerek, yabancı öğrenci kontenjanı üzerinden üniversite sınavına giriyor ve yüksek puanlı bölümlere kolayca yerleşiyor. Ancak daha sonra üniversite ücretlerini ödememek için Türk vatandaşlığına geri dönüyorlar.

MEB, Eğitim fakültesi dekanlarıyla buluşuyor! MEB, Eğitim fakültesi dekanlarıyla buluşuyor!

Bu iddiayı dile getiren öğretim üyesi, bir profesörün kızının da bu yöntemle hukuk fakültesine girdiğini aktardı. Bu durumun üniversitelerde uzun süredir devam eden bir haksızlık olduğu ve hem diğer Türk öğrencilerin hakkını yediği hem de yabancı öğrenci kontenjanlarının beklendiği gibi gelir getirmediği öne sürüldü.

Öğretim üyesi, durumu şu şekilde özetledi: "Üniversitelerde yıllardır süren bir başka haksızlık var. Anne veya babasının başka bir ülkenin vatandaşlığına sahip olduğu gençler, Türk vatandaşlığından çıkarak yabancı öğrenci sınavına giriyorlar. Türkçe bilgisiyle bu sıralamada üstün başarı göstererek yüksek puanla tıp fakültesi gibi bölümlere giriyorlar. Sonra üniversite ücretlerini ödememek için tekrar Türk vatandaşlığına geçiyorlar."