Bakanlık tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan "Gümrük Genel Tebliği'nde (Uluslararası Anlaşmalar) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ile Türkiye'nin Pakistan, Özbekistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile imzaladığı mal ticareti anlaşmalarının yürürlüğe girmesi sonrasında, söz konusu anlaşmalara dair kontrol hükümlerinde önemli değişikliklere gidildi. Bu kapsamda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'na (TESK) ithalatta ibraz edilen menşe şahadetnamelerinin sonradan kontrol yetkisi tebliğden çıkarıldı.

A.TR dolaşım belgeleri, menşe ispat belgeleri ve menşe şahadetnameleri için mahkeme emri, mücbir sebep veya beklenmeyen hal bulunmadığı takdirde sonradan kontrol talebinde bulunulamayacak. Bu düzenleme, ilgili ülkelerdeki belge saklama sürelerinin sona ermiş olması durumunda ticaret erbabının mağduriyetini önlemeyi amaçlıyor. Aynı zamanda, belgelerin re'sen iptal durumlarına yönelik düzenlemelerle ticarette olası aksaklıkların önüne geçilmesi hedeflenmiştir.

Tebliğdeki bir diğer önemli değişiklik ise sonradan kontrol işlemleri konusunda yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerine verilen görev ve yetkilerin açık bir şekilde belirlenmesidir. Bu düzenleme, uygulamada birliğin sağlanması, mevzuata dair yorum farklılıklarının ve tereddütlerin ortadan kaldırılmasını amaçlamaktadır.

Faizde parası olanlar dikkat! Bugün son gün... Geliriniz düşebilir... Faizde parası olanlar dikkat! Bugün son gün... Geliriniz düşebilir...

Yapılan değişiklikler 11 Ekim 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olup, uluslararası ticarette daha şeffaf ve etkili bir denetim süreci oluşturmayı hedeflemektedir.