Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P) tarafından, Türkiye'nin kredi notunu gözden geçirdi. Bunun sonucunda Türkiye’nin kredi not görünüm durağandan pozitife evrildi.

S&P, Türkiye'de son dönemdeki politika düzenlemeleri nedeniyle takvim dışı incelemede bulunarak ülkenin kredi görünümünü gözden geçirme kararı aldı.

Kuruluştan tarafından yapılan açıklamaya göre, politika yapıcıların aşırı ısınan ekonomiyi soğutma yönünde ilerleme sürdürürken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) da tükenen net döviz rezervi stokunu yavaş yavaş yeniden oluşturduğunu belirledi.

TCMB'nin hazirandan beridir yaptığı faiz artışlarına değinilen görüşmede, ülkenin ikiz açıklarının da düşüşte olduğu ifadelerine yer verdi.

Yapılan bilgilendirmede, 2023 yılı bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 4,3'ü olarak hedeflenen rakamlardan daha düşük olmasının umulduğu, ithalatın büyük ölçüde azalmasıyla cari açığın da aşamalı şekilde küçüleceği tahmin edildi.

Türkiye'nin kredi notunun "B" olarak tespit edildiği ve kredi notu görünümünün "durağan"dan "pozitif"e döndüğünü ifade edilen duyuruda, ödemeler dengesinin daha da iyileşmesi, döviz rezervlerinin daha hızlı artması ve gelecek 12 ay içinde dolarizasyonda düşüş görülmesi halinde uzun vadeli ülke notunun bir kademe çıkacağının da söz konusu olduğu vurgulandı.

İstanbul'da egzotik hayvan kaçakçılarına operasyon! Çok sayıda şüpheli yakalandı İstanbul'da egzotik hayvan kaçakçılarına operasyon! Çok sayıda şüpheli yakalandı

Türkiye'nin ekonomisi yeniden dengede

Türkiye'nin yeni ekonomi ekibinin kredi koşullarını daha da daraltmasını, ekonominin doğrudan bir durgunluktan kaçınmasının beklendiği ifadesi yapılan, son verilerin, üçüncü çeyreğin başından bu yana tüketimin düşmesiyle Türkiye ekonomisinin hem yavaşladığını hem de yeniden dengelendiği teyit edildi.

Bilgilendirmede, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,7, 2024'te de yüzde 2,4 büyüyeceğinin öngörüldüğü ifadelerine yer verildi.

Diğer bir yandan şu bilgiler eklendi, Türkiye için bir sonraki planlı incelemenin 2024'te yapılacağı bilgisine de yer verildi.