Türkiye'nin kısa vadeli dış borç stoku, Ocak ayında 2023 yıl sonuna göre %0,2 oranında azalarak 174,9 milyar dolar olarak kaydedildi. Buna ek olarak, uzun vadeli olup da vadesine 1 yıl veya daha az kalmış 50,5 milyar dolarlık dış borç da hesaba katılarak, önümüzdeki bir yıl içinde ödenmesi gereken toplam dış borç miktarı 225,4 milyar dolar olarak belirlendi.

Asgari ücrete ara zam gelecek mi? Bakan Işıkhan canlı yayında duyurdu Asgari ücrete ara zam gelecek mi? Bakan Işıkhan canlı yayında duyurdu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından paylaşılan verilere göre, Ocak sonu itibarıyla kısa vadeli dış borç stoku, bir önceki yıl sonuna göre %0,2 oranında azalış gösterdi. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %2,2 oranında artarak 69,9 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku %2,7 oranında azalarak 58,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler %5,0 oranında artarak 13,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Diğer yandan, özel sektörün kısa vadeli dış borcu %1,4 oranında azalarak 93,1 milyar dolar oldu.

Alacaklı bazında incelendiğinde, özel alacaklılara olan kısa vadeli borçlar %0,7 oranında artarken, parasal olmayan kuruluşlara olan borçlar %2,3 oranında azaldı. Kısa vadeli tahvil ihraçları 1,7 milyar dolardan 2,4 milyar dolara yükseldi.

Döviz kompozisyonu incelendiğinde ise, kısa vadeli dış borç stokunun %50,5'inin dolar, %22,5'inin euro, %10,8'inin TL ve %16,2'sinin diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü.

Özetle, Türkiye'nin bir sonraki yıl içinde ödemesi gereken dış borç miktarı 225,4 milyar dolar olarak belirlendi. Bu borcun büyük bir kısmı bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklerine ait. Kamu sektörünün ise bu borçlar içinde %21'lik bir payı bulunmaktadır.