BM Nüfus Fonu verilerine göre, dünya genelinde nüfusu 8 milyarı aşan bir trendle birlikte yaşlı nüfus hızla artıyor. Avrupa, yüzde 19 ile en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip kıta konumunda bulunuyor. Türkiye ise 85 milyonu aşan nüfusuyla bu küresel trende paralel olarak yaşlanmaya devam ediyor.

Geçen yıl sonunda, Türkiye'deki 65 yaş ve üzeri nüfus 8 milyon 722 bin 806 kişiye ulaşarak, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 10,2'ye yükseldi. Bu durum, Cumhuriyet tarihinde ilk kez yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranının çift hanelere çıktığı anlamına geliyor.

Yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranının yüzde 10'u aşmasıyla birlikte Türkiye, BM kriterlerine göre "çok yaşlı nüfuslu ülke" statüsünde yer almaya başladı.

Öğretmenlerin Maksimum Ek Ders Ücreti Ne Kadar Olabilir? Öğretmenlerin Maksimum Ek Ders Ücreti Ne Kadar Olabilir?

Nüfus artış hızının azaldığı ve yaşlı nüfusun hızla arttığı Türkiye'de, nüfus projeksiyonlarına göre, yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranının 2030'da yüzde 12,9, 2040'ta yüzde 16,3 ve 2060'ta ise yüzde 22,6 olması öngörülüyor. Bu, ülkede yaşlı nüfusun giderek artacağına işaret ediyor ve sosyal, ekonomik ve sağlık politikalarının bu değişime uyum sağlaması gerektiğini vurguluyor.