Türkiye, bilim ve teknoloji sahasında dönüm noktası niteliğinde bir adım atmış durumda. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yerli kaynaklarla geliştirilen Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA) Elektron Hızlandırıcısı'nın faaliyete geçtiğini açıkladı. TARLA elektron hızlandırıcısı, Türkiye'yi süper iletken elektron hızlandırıcı teknolojisine sahip dünyadaki dört ülkeden biri yaparak önemli bir yer ediniyor.

Bakan Kacır, TARLA'nın teknolojik alt yapısının, uygulamalı temel bilim ve mühendislik alanlarında araştırmalara kapı açacağını belirtti. Işık hızında elektron üretebilen bu hızlandırıcının özellikle radyasyon yönetimi konusunda bilgi ve yetenek sağlayarak, sağlık alanı başta olmak üzere birçok kritik alanda ulusal ihtiyaçlara yanıt vereceği ifade ediliyor.

Ayrıca TARLA'nın, havacılık ve uzay sanayii için de önemli bir rol oynayacağı açıklandı. Bu hızlandırıcı sayesinde, Türkiye'de yüksek radyasyon ve ısı gibi zorlu dış faktörlere dayanıklı özgün malzemelerin test edilmesi, geliştirilmesi ve üretilmesi mümkün olacak.

TARLA elektron hızlandırıcısı tamamlandığında, parçacık fiziği, nükleer fizik, biyoteknoloji, nanoteknoloji, genetik, malzeme, endüstri, metroloji, çevre, kimya, ilaç, maden, enerji, savunma, uzay ve iletişim gibi birçok alanda araştırma, eğitim ve uygulama imkanı sağlayacak. Bu yüksek teknoloji tesisi, Türkiye'nin hızlandırıcı teknolojilerine dayalı bilimsel kapasitesini geliştirerek ülkeyi dünya liderleri arasına taşıyacak.

Bakan Kacır, Millî Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda, TARLA elektron hızlandırıcısı gibi yeni araştırma altyapılarıyla teknolojiye yön veren bir ülke olma hedefinde kararlı bir şekilde ilerlediklerini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin konvoyundaki helikopterlerden biri kaza yaptı İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin konvoyundaki helikopterlerden biri kaza yaptı

TARLA, bünyesindeki karakterizasyon, lazer, çevre ve biyoteknoloji laboratuvarlarıyla Türk bilimine katkı sağlamaya devam edecek ve kendi öz yeterliliğini sürdürülebilir hale getirecek.

Bakan Kacır, bilim insanlarının bilim dünyasında öncü ve yenilikçi çalışmalarıyla adlarını duyurmaya devam edeceğini ve uygun şartlar ve desteklerle destekleneceğini belirtti. Türkiye, bilimsel araştırmalara verdiği önemi artırarak, kritik teknolojileri milli olarak geliştirme ve yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunma kapasitesini daha da ileriye götürecek.