Konut satışlarının azalmasına rağmen, bireysel konut kredisi borçlanmaları geçen yıla kıyasla sadece yüzde 13 artarak yaklaşık yüzde 58'lik konut enflasyonunun altında kaldı.

BDDK verilerine göre, konut kredisi borçlanmaları mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 444 milyar 533 milyon TL oldu. Bu durum, konut kredisi arzında ciddi bir daralmanın yaşandığına işaret ediyor.

Konut kredisi ile yapılan satışların genellikle ipotekli konut satışları olduğu biliniyor. İpotekli konut satışları, kredi ile alınan ev sayısına paralel olarak hareket ediyor. Geçen yılın mart ayında ipotekli konut satışları adedi yüzde 53 gerileyerek 24 bin 622'ye düştü. Bu durum, konut kredilerindeki daralmanın bir başka göstergesi olarak ön plana çıkıyor.

Konut fiyatlarındaki artış ise kredilerdeki yavaşlamaya rağmen durmadı. Metrekare fiyatı 2021'den bu yana 4 kat artarken, Türkiye genelinde konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. İstanbul, en çok konut satılan şehir oldu.

AFAD Duyurdu: Türkiye'den İran'a Arama Kurtarma Ekibi Gidiyor AFAD Duyurdu: Türkiye'den İran'a Arama Kurtarma Ekibi Gidiyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 2024 yılı şubat ayında konut fiyat endeksi (KFE), bir önceki yıla göre nominal olarak yüzde 58,3 arttı. Ancak reel olarak yüzde 5,1 azaldı.