Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bakü'de gerçekleşen Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Bu üçlü toplantının, bölgedeki iyi komşuluk ilişkileri ve tarihi dostluk bağları üzerine inşa edilen bir platform olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu toplantının, üç ülkenin ortak çıkarlarını ve endişelerini tartışmak için eşsiz bir fırsat sunduğunu ifade etti. Fidan, son toplantıdan bu yana geçen sürede uluslararası alanda ve bölgede yaşanan büyük krizlere de dikkat çekti.

Meral Akşener veda etti: Bu kürsüden son kez konuşuyorum, son kez karşınızdayım Meral Akşener veda etti: Bu kürsüden son kez konuşuyorum, son kez karşınızdayım

Özellikle, Covid-19 salgınının ekonomik düzeni altüst etmesi ve ulaştırma ile tedarik zincirini olumsuz etkilemesi gibi faktörlerin bölge üzerindeki etkilerini vurguladı. Ayrıca, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın bölgedeki insani ve maddi yükü arttırmaya devam ettiğini belirtti. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına da değinen Fidan, bu saldırıların uluslararası sistemin içinde bulunduğu acziyeti göstermeye devam ettiğini söyledi.

Ancak, Fidan aynı zamanda bölgede olumlu gelişmelerin de yaşandığına dikkat çekti. Örneğin, Azerbaycan'ın 30 yıllık işgalin ardından toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmesi ve Gürcistan'ın Avrupa Birliği aday statüsü alması gibi önemli adımları övdü. Toplantıda, bölgedeki yeni durumun ve işbirliğinin geliştirilmesinin yollarının arandığını ifade etti ve Güney Kafkasya'yı bir barış, istikrar ve ortak refah alanına dönüştürmek için gerçek bir fırsat olduğunu vurguladı.

Bakan Fidan, toplantıda ayrıca Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının tam kapasiteyle faaliyete geçmesi gerektiğini ve Karadeniz'in güvenlik, ekonomi, enerji ve ulaştırma gibi alanlar başta olmak üzere tüm bölge için taşıdığı stratejik öneme değinildiğini aktardı. İki ülke arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi yönündeki kararlılıklarını bir kez daha teyit ettiklerini belirtti.

Ayrıca, mevkidaşlarıyla bölgede devam eden barış ve normalleşme süreçlerini ele aldıklarını ve Gürcistan'ın uluslararası kabul görmüş sınırları dahilindeki toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini vurguladıklarını söyledi. Gazze'deki zulmün son bulması çağrısında bulunduklarını ve bölgeye kalıcı barış getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Gürcistan Dışişleri Bakanı İlia Darçiaşvili ise toplantıda Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ın siyasi, ticaret, ekonomi, savunma, kültür, ulaştırma, enerji, modern teknolojiler, turizm ve diğer alanlarda güçlü bir işbirliğine sahip olduğunu vurguladı. Üçlü formattaki ortaklığın önemini ve istikrarını bir kez daha teyit etmiş olduklarını belirtti. Darçiaşvili, bölgesel ve küresel gelişmelerin ele alınması ve değerlendirilmesinin mümkün olduğu üçlü formatın bölgesel işbirliğinin önemli bir mekanizması olduğunu belirtti.

Gürcistan'ın, Güney Kafkasya'da barışı somut bir şekilde desteklediğini ve bölgede barışı ve yapıcı işbirliğini geliştirme sürecine katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti. Darçiaşvili, Gürcistan'ın Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecinde kaydedilen ilerlemeler hakkında bilgi verdi ve bölgesel enerji ve nakliye gibi alanlardaki ortak projelerin önemini vurguladı.