İmamoğlu Edanur Gezer Hakkında Açıklama Yaptı: Siyasi Olaylara Alet Edilmesini Kınıyorum İmamoğlu Edanur Gezer Hakkında Açıklama Yaptı: Siyasi Olaylara Alet Edilmesini Kınıyorum

Ticaret Bakanlığı'nın elektrikli araç ithalatına ilişkin düzenlemeleri içeren tebliği, Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler menşeli olmayan elektrikli araçlar için yürürlüğe girdi. Çin, ABD, Japonya, Meksika gibi ülkelerden getirilen araçların satışına dair getirilen yeni şartlar, Türkiye'deki elektrikli araç piyasasını düzenlemeyi amaçlıyor.

Getirilen Yenilikler:

İzin Belgesi Zorunluluğu: Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler menşeli olmayan elektrikli araçların Türkiye'ye girişinde, gümrük beyannamesi tescilinde "İzin Belgesi" aranacak. Belge, eşyanın A.TR Dolaşım Belgesi veya ilgili Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında menşe ispat belgesi ile gelmesi durumunda muafiyet sağlanabilecek.

Servis İstasyonu Koşulları: İthalatçılar, eşyanın satış sonrası montaj, bakım ve onarımını yapabilmek için Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilmiş en az 20 yetkili servis istasyonunu 7 coğrafi bölgede kurmak zorunda. Servis istasyonlarının TS 12047 ve TSE K 646 standartlarına uygun olması gerekiyor.

Yeterlilik Belgesi: Elektrikli araç alım, satım, bakım ve onarımından sorumlu kişilerin TSE veya Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından münhasıran elektrikli araçlarla ilgili yeterlilik belgesine sahip olmaları şartı getirildi.

Çağrı Merkezi Zorunluluğu: Her bir marka için en az 40 personele sahip Türkçe çağrı merkezi kurma zorunluluğu getirildi. İthalatçılar, müşteri hizmetlerini Türkiye'den yönetmekle yükümlü.

Yetkili Temsilci Şartı: İthal edilen aracın imalatçısının yurt içinde yerleşik yetkili bir temsilcisine sahip olma şartı getirildi.

Batarya Sistemi Koşulları: Batarya sistemlerinin izlenmesi, kontrolü ve denetimi için ithalatçının yazılı bir taahhütname vermesi gerekiyor.