Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Konuşmasında, ülkenin genel ekonomik büyüme eğilimini vurgulayarak, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat alanlarında pozitif bir ivmenin devam edeceğini belirtti.

Murat Kurum yeniden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı mı olacak? Murat Kurum yeniden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı mı olacak?

Bakan Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dış ticaret rakamlarını açıklamasının, ihracatçı ailesine motivasyon sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, Pençe-Kilit Harekat bölgesinde şehit olan askerlere Allah'tan rahmet dileyerek, Filistin'deki olayları kınadı. Hükümetin stratejileri doğrultusunda, Cumhuriyet'in 100. yılını kırılan rekorlarla taçlandırdıklarını söyledi.

Dünya Ticaret Örgütü verilerine dayanarak, küresel ihracatın 2023 yılında değer bazında gerilediğini ve küresel büyüme hızının düştüğünü belirtti. Ancak, Türkiye'nin ihracatta gösterdiği güçlü performansla ekonominin büyümeye devam ettiğini vurguladı. İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 80'e yaklaştığını ve dış ticaret dengesindeki iyileşmenin cari işlemler açığını azalttığını dile getirdi.

Bakan Bolat, ihracatçılara 2023'te 11,7 milyar lira destek sağlandığını belirterek, bu desteğin 2024'te daha da artacağını açıkladı. İhracatın artış eğiliminde olduğunu, ithalatın ise düşüş yaşadığını vurgulayarak, bu durumun dış ticaret açığının daralmasına katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca, 2028 İhracat Tanıtım ve Pazarlama Vizyonu ile Türk malı ve hizmeti imajını güçlendirmeye odaklandıklarını söyledi.