Suudi Arabistan, İsrail ile diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi sürecini askıya aldı. Suudi yetkililer, Filistinli radikal İslamcı Hamas örgütü ile İsrail arasındaki çatışmaların, normalleşme görüşmelerini etkilediğini açıkladı.

Hükümete yakın bir kaynağa dayandırılan bilgilere göre, Suudi Arabistan, olası normalleşme için yürütülen görüşmeleri durdurma kararı aldı ve bu adımı ABD hükümetine de bildirdi. Alman haber ajansı dpa da Suudi diplomat çevrelerine dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistan'ın İsrail ile ilişkilerde olası bir normalleşme için yürütülen görüşmeleri durdurduğunu bildirdi.

ABD'nin arabuluculuğunda yürütülen İsrail-Suudi Arabistan ilişkilerinin normalleştirilmesi çabaları, Mart ayında diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edileceği açıklamalarla bir dönüm noktası olarak değerlendirilmişti. Ancak son gelişmeler, bölgedeki gerginliğin normalleşme sürecini etkilediğini gösteriyor.

Bankalar yarışa girdi! En yüksek faizi hangi banka veriyor? Bankalar yarışa girdi! En yüksek faizi hangi banka veriyor?

Suudi Arabistan, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Filistinlilere yönelik operasyonlarını kınadı ve İsrail'in "savunmasız sivillere karşı süren bombardımanı"nı eleştirdi. Bu açıklamalar, İran'ın da Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki normalleşmenin başarıya ulaşamayacağını kaydederek tepki gösterdiği bir döneme denk geldi.

Yaklaşık iki yıl öncesine kadar İsrail ile diplomatik ilişkisi olan Müslüman ülkeler sadece Mısır ve Ürdün'dü. İran ise Lübnan'daki Hizbullah ile Hamas'ın hamisi, maddi ve askeri en büyük destekçisi olarak görülüyor.