Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'dan Açıklama

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Bağkur prim ödemeleri ve bu ödemelerin biriktirilmesi durumunda elde edilebilecek getiri hakkında önemli bilgiler verdi. Erdursun'un analizine göre, Bağkur sigortalılarının emekli olabilmek için 25 yıl boyunca, yani 300 ay süresince prim ödemesi gerekiyor.

Prim Ödemesi ve Emeklilik Maaşı Analizi

Aylık Bağkur primi, asgari ücretin %34.5'ine denk geliyor ve bu da yaklaşık 6.900 TL'ye tekabül ediyor. Düzenli ödemelerde ise bu miktar 5.900 TL'ye düşüyor. 9.000 gün prim ödemesi yapıldığında toplamda 1.770.219 TL prim ödenmiş oluyor. Emekli olduktan sonra alınacak aylık maaş ise yaklaşık 10.000 TL civarında.

Prim Ödemelerinin Amortisman Süresi

Yapılan ödemeler, erkekler için 60 yaşında, kadınlar için ise 58 yaşında başlayan emekli maaşı ile yaklaşık 15 yıl içinde amorti ediliyor. Erkekler için 75, kadınlar için 73 yaşına kadar alınan emekli maaşları, ödenen primleri karşılıyor.

Kurbanlık Fiyatları Belli Oldu: İşte Hisse Bedelleri Kurbanlık Fiyatları Belli Oldu: İşte Hisse Bedelleri

Birikim Yapılıp Faize Yatırılırsa Elde Edilecek Gelir

Erdursun'un analizine göre, eğer bu kadar para biriktirilip faize yatırılırsa, elde edilecek faiz geliri, emekli maaşının altı katına kadar çıkabiliyor. Bu durumda, aylık 60.000 ila 65.000 TL arasında bir faiz geliri elde edilebiliyor ve ana para da korunmuş oluyor.