FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınan kamu çalışanları arasında doktorlar da bulunuyor. Askeri hastanelerin sivilleştirilmesi ve soruşturma kapsamında açığa alınan doktor sayısı, Sağlık Bakanlığı’nda doktor açığı oluşmasına neden oldu.
Doktor eksikliğinin giderilmesi için çalışma başlatan bakanlık, mecburi hizmet kaçaklarını belirledi ve açıkların bu şekilde kapatılmasına karar verdi.

Mecburi Hizmet Kaçakları Boş Kadrolara Yerleştirilecek

Tıp fakültesinden mezun olanların yapması gereken mecburi hizmeti yerine getirmeyen ve özel hastanelerde kaçak olarak çalıştığı tespit edilen 4 bin doktor hakkında işlem başlatıldı. FETÖ soruşturması kapsamında açılan boşluğun doldurulması için bu doktorların kullanılmasına karar verildi.

Hem soruşturma kapsamında boşluk oluşmasının, hem de askeri hastaneler ve FETÖ’ye ait olan özel hastanelerin devlete bağlanması ile doktor açığı iyice büyümüş oldu. Bu sıkıntıdan kurtulmanın yolunu arayan Sağlık Bakanlığı, çareyi mecburi hizmet kaçaklarında buldu.

Mezun Olanların Mecburi Hizmet Zorunluluğu Var

Normal şartlarda tıp fakültelerinden mezun olan doktor adaylarının ilk olarak mecburi hizmet yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor ancak ne yazık ki ülkemizde 4 bin doktor bu hizmeti yerine getirmekten kaçarak özel hastanelerde kaçak doktor olarak çalışmayı tercih etmiş.

Konu hakkında bakanlıktan yapılan açıklamada, fakülteden mezun olan doktor adaylarının bir süre kamu hastanelerinde çalışmasının zorunlu olduğu, eğer bu hizmeti yerine getirmezse doktorluk yapamayacağının altı çizildi. Doktorluk mesleğini yapmak istemeyenler ile ilgili bir sorunun olmadığını dile getiren bakanlık yetkilileri, doktorluğa devam etmek isteyen kaçakların bundan sonra açık olan devlet hastanelerinde görevlendirileceği, kaçak yolla doktor çalıştıran özel hastanelerin ise buna son vermemeleri halinde ceza alacakları açıklandı.

Sağlık Bakanlığı, kısa vadede hızlı bir şekilde doktor açığını kapatabilmek için bu kaçak doktorları görevlendirmeye kararlı gözüküyor.