Emekliler maaşlarını sabit bir devlet bankasından alıyor. Ancak özel bankaların da emeklilere maaş ödemesi ve bankalarda hareketlilik amacı ile uzun bir süredir emekli promosyonu görüşmeleri yapılıyordu.

Görüşmeler kapsamında emekli maaşını özel bankalara taşıyan emeklilere 3 yılda bir promosyon ödenmesi gündeme geldi. Görüşmeler tüm hızıyla devam ederken, bankalar ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında promosyon belirleme çalışmaları başladı. Bankalar promosyon olarak 300 lira para vermeyi kabul ederken, bakanlık yetkilileri bu ücreti yükseltmek için çalışma yürüttü.

Darbe Girişimi Çalışmaları Durdurdu

Emekli promosyonu çalışmalarında sona gelinmek üzereyken meydana gelen darbe girişimi, çalışmaların durmasına neden oldu. Gündemin fazlasıyla yoğun olması, özel bankaların emeklilik promosyonu görüşmelerini geri plana itti. Emekliler büyük bir merakla promosyon haberlerini takip ederken, bir anda yaşanan olaylarla hevesleri kursaklarında kaldı.
Promosyonlardan ümit kesilmeye başlamışken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’dan bir açıklama geldi. Soylu, darbe nedeniyle ertelenen görüşmelerin tekrar başladığını ancak emeklilik promosyonlarında bazı değişikliklerin yapıldığını açıkladı.

Maaşa Göre Promosyon Geliyor
Soylu açıklamasında, emekli maaşı promosyonu hakkında bankalarla yapılan görüşmelerde farklı bir yola girildiğini söylerken, yeni karara promosyonların aylık emekli maaşı ve bankada kalma süresine göre farklılık göstereceğini belirtti.
Yeni uygulamaya göre emekliler bankadan maaşlarına göre promosyon alacak. Yeni düzenleme kapsamında maaşlar da kademelere ayrıldı. Bu kademeler 500 lira altı maaş alanlar, 500 – bin lira arası maaş alanlar, bin – 2 bin lira arası maaş alanlar ve 2 binden yukarı maaş alanlar olarak belirlendi. Düzenleme kapsamında maaşınız hangi aralığa giriyorsa o kademeye hazırlanan tutarda promosyon alacaksınız. Promosyonun 150 – 300 lira rasında değişmesi beklenirken, tutarın yıllık olarak hesaplanacağı öğrenildi.