Türkiye'de son bir aydır et fiyatlarında yaşanan aşırı artışlar, vatandaşların tepkisine neden oluyor. Sabah Gazetesi'nden Betül Alakent'in haberine göre, Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) ithalat müdahalelerine rağmen fiyatlar durmuyor. Rekabet Kurumu'nun yaptığı incelemeler sonucunda, et sektöründe faaliyet gösteren 11 firmanın piyasayı manipüle ederek et fiyatlarını artırdığı tespit edildi.

Temmuz Ayında En Yüksek Öğretmen Maaşı Ne Kadar Olacak? Temmuz Ayında En Yüksek Öğretmen Maaşı Ne Kadar Olacak?

Kurumun yaptığı araştırmalar sonucunda, söz konusu firmaların pazarı paylaşarak arzı kısıp ortak fiyat belirledikleri ortaya çıktı. Bu eylemler, Rekabetin Korunması Hakkındaki 4054 Sayılı Kanun'un 4 ve 6'ncı maddelerini ihlal ettiği belirlendi. Kanunun ilgili maddeleri, rekabeti kısıtlayıcı ve piyasayı manipüle edici davranışların yasaklandığını öngörüyor.

Rekabet Kurumu'nun cironun %10'una kadar ceza verebilme yetkisi bulunuyor. Geçmişte yapılan bir soruşturmada, benzer bir ihlal nedeniyle bir firmaya yaklaşık 73 milyon lira idari para cezası kesilmişti.

Fiyatlardaki artışlar da dikkat çekiyor. Bir ay içinde dana karkas etin kilogram fiyatı 280 TL'den 315 TL'ye yükseldi. Aynı dönemde yüzde 20 yağlı dana kıyma kilogram fiyatı 400 TL'yi aştı. Ticaret Bakanlığı da Ramazan öncesi denetimleri sıklaştırarak marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinin fiyatlarını kontrol ediyor. Ankara, İstanbul, Adana, Mersin, Bursa, Antalya, Konya, İzmir, Kocaeli ve Kayseri'deki marketlerde yapılan denetimlerde, fahiş fiyatlar ve etiket bilgileri inceleniyor.