Avrupa piyasalarını sarsan son dakika gelişmesi, Hollanda'nın ekonomik daralması ile geldi. Hollanda'nın bu yılın ilk yarısında yaşadığı ekonomik küçülme, resmi verilere göre resesyona işaret ediyor.

Trafikte Çıkan Tartışma Kanlı Bitti! Ailesinin Gözü Önünde Öldürüldü Trafikte Çıkan Tartışma Kanlı Bitti! Ailesinin Gözü Önünde Öldürüldü

CBS'den Gözleri Korkutan Veriler

Ülkedeki resmi istatistik makamı olan Hollanda İstatistik Kurumu (CBS), 2023'ün ikinci çeyreğine ait öncü verileri duyurdu. Hollanda ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,4 daraldığı, ardından ikinci çeyrekte yüzde 0,3'lük bir daralma yaşadığı belirtildi. Bu, Hollanda'nın, resesyona girdiğini resmi olarak gösteriyor.

Mevsimlik Değişiklikler ve GSYH Daralması

Hollanda'nın 2023 yılı ikinci çeyrek GSYH'sı, mevsimsellikten arındırılmış olarak, bir önceki yıla oranla yüzde 0,3'lük bir azalış gösterdi. Bu durum, ülkenin ekonomik performansını daha da karmaşık bir hale getiriyor.

Tüketici Harcamaları ve İhracat Geriliyor

Peki, Hollanda'da ekonomik faaliyetler neden bu kadar yavaşladı? Tüketici harcamalarında ve ihracatta yaşanan düşüşler, Hollanda'nın Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana ilk kez resesyona girmesine yol açtı. Ayrıca, ülkede yaşanan gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselme, enflasyonun hızla tırmanmasına ve ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasına sebep oldu.